StoryEditorOCM

Komiža: stara pasara izgorjela u obrednom ognju

Piše PSD.
6. prosinca 2008. - 16:05

Štujući tradiciju, uz nazočnost mnogobrojnih gostiju, te sudionika ovogodišnje sedme po redu regate „Sveti Nikola za samce“, Komižani su obilježili Dan grada i blagdan sv. Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika.

Za razliku od lošeg vremena koje je pratilo ovogodišnji program obilježavanja blagdana sv. Nikole, komiškog nebeskog zaštitnika, zbog čega je bila i skraćena ruta regate «Sveti Nikola za samce», subota je donijela lijepo vrijeme, pa je slavlje prošlo u dobrom raspoloženju i kršćanskom ozračju.

Prema višestoljetnom običaju, ispred župne crkve sv. Nikole za spas svih brodova i mornara svijeta, u obrednom ognju izgorjela je stara pasara, dar Komižanina Ivana Marinkovića Ojige

Procesiju i koncelebriranu svetu misu predvodio je Fra Damjan Glavaš, gvardijan viškog franjevačkog samostana „Sveti Jere“.

Prije misnog slavlja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su osim vijećnika i članova Poglavarstva bili nazočni Joško Stella, izaslanik župana Ante Sanadera, Arsen Bauk, saborski zastupnik i Dalibor Damjanović, gradonačelnik grada Visa, Vicko Mardešić, predsjednik Vijeća i Tonka Ivčević, gradonačelnica Grada Komiže, uručili su Povelje grada Komiže zaslužnim pojedincima.

Povelju grada Komiže za životno djelo koja je posthumno dodijeljena Ivanu Mardešiću, dugogodišnjem predsjedniku DVD-a Komiža, primila je njegova kćer Matijana Mardešić. Povelja grada za pojedinačne uspjehe na području sporta dodijeljena je Veljanu Zankiju, višestrukom hrvatskom rekorderu u ronjenju na dah.

U povodu blagdana sv. Nikole komiška gradonačelnica Tonka Ivčević uputila je čestitku dr. Mirku Giacconiju, predsjedniku društva «Sveti Mikula-zaštitnik Komiže» iz San Pedra, grada u kojem živi oko 30 tisuća Hrvata, od čega barem polovica podrijetlom iz Komiže.

 

Bogoljub Mitraković / EPEHA

U Komiži se tradicionalno, za gradski blagdan, održava i niz drugih manifestacija. Tako je petak navečer u prepunoj dvorani Spomen doma nastupio Đani Stipaničev i otočne klape, ženska klapa Gusarica i muška klapa Liket, a u subotu je splitska grupa TBF održala koncert za mlade.

U okviru blagdanskih događanja održani su nogometni i boćarski turnir, školska učenička priredba, natjecanje u padobranskom jedrenju, a otvorene su i dvije izložbe,«Zima na otoku» i «Galerija Tutnplok».

Petodnevni program proslave dana grada završava u nedjelju predstavom «Amerikonsko jahta u višku valu» u izvedbi Amaterskog kazališta «Ranko Marinković» iz Visa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:45