StoryEditorOCM
Dalmacijadalmatinska biljna riznica

Kliška tvornica zdravlja izvozi u Skandinaviju, Veliku Britaniju, Japan...

Piše PSD.
15. ožujka 2015. - 22:32
Ne trebamo biti Nostradamusi da bismo prorekli kako će doći vrijeme kada će se hrana nuditi u kapsulama, ili pakirana u vrećicama s prahom, što će za pripravu možda trebati tek malo tekućine. Naiskap će se to popiti i usput vjerojatno uživati u okusu nalik na svježe kuhanu blitvu, ili pire krumpir, čokoladnu tortu ili neku drugu finu deliciju. Budućnost?

Ako mislite da je u ovakvom obliku ona još daleko, onda se varate. Njeni su vjesnici već kod nas, u srcu Dalmacije, na deset minuta od Splita. Tu, na Klisu, u pogonima tvrtke “Stella Mediterranea”, događa se aktivni spoj proizvodnje i sveučilišne znanosti.

Nakon ‘Stelle’i ‘Herba Croatica’

U tom koraku naprijed, nastale su dvije linije novih proizvoda, dodataka prehrani, pomoćnih ljekovitih sredstava, koje su u sebi sjedinile ono najbolje što u svojim njedrima čuva dalmatinska biljna riznica. Suvremenim tehnološkim postupcima ovdje su se stvorili proizvodi u kapsulama, koji su u sebi sjedinili ekstrakte pokožice i sjemenke grožđa, lista masline i ploda naranče.

Upravo su te biljne segmente stručnjaci sa Sveučilišta u Splitu, suradnici u projektu koje tvrtka “Stella Mediterranea” provodi u svom novom programu, ocijenili za visokovrijedne i važne nutrijente za ljudsko zdravlje.

Paralelno su korištene i moćne laboratorijske metode, kojima se dobila mogućnost izoliranja biljnih najvažnijih biološki aktivnih komponenata.

- Da me netko na početku pitao, a bilo je to prije 13 godina na Mljetu, kada smo počeli proizvodnju vezanu uz plodove Dalmacije, hoćemo li dospjeti do ovih razina, ne bih vjerovao. Ali kada imate viziju, dobar tim, veliku volju, tada je sve moguće. Evo nas danas tu gdje jesmo, s već drugom zgradom sa suvremenim laboratorijima, u kojoj se intezivno radi na našim dvjema linijama dodataka prehrani. Znate li da smo mi jedna od rijetkih proizvodnih hrvatskih tvrtki koja je dva puta povukla IPARD-ova sredstva?

Da, s prvima smo 2012. izgradili ovu prvu zgradu na Klisu, u kojoj se proizvode artikli iz naše već etablirane linije Stella Croatica. Ona objedinjuje proizvode na bazi maslina, smokava, badema i naranača. A onda smo odlučili krenuti naprijed. Godinu poslije kandidirali smo projekt za IPARD-ova sredstva za proizvodnju dodataka prehrani i ekoloških proizvoda.

Nije bilo lako, procedura je duga, ali uspjeli smo. I puno nam je to pomoglo – kaže poduzetnik Andrija Polić, utemeljitelj “Stelle Mediterranee”, u čijem sklopu djeluju linije Stella Croatica i nova Herba Croatica. Herba, i sam joj naziv kaže da je vezana uz floru, ovu našu iskonsku dalmatinsku, koja u svojim njedrima čuva zdravlje. To je poduzetnika Polića i navelo na razmišljanje kako lijekove iz prirode pretočiti u visokovrijedne dodatke prehrani.


I tim se područjem, tvrdi, više misli pozabaviti, što će se realizirati kroz organizaciju radionica, osmišljavanje proizvoda koji će nam pomoći u borbi s tom pošasti. Polić smatra kako pretilost nije ništa drugo do bolest stila života koju se može suzbiti proaktivnim djelovanjem, primjerice preko niza edukativnih radionica za djecu, koji su i inače česti gosti kliških pogona. Tu, u srcu prirode, oni uče o značaju i bogatstvu prirode, kroz maslinik, etno selo koje se nastavlja na dvije zgrade, konkretnu praksu kojom Stella Mediterranea promovira buđenje svijesti o potrebi očuvanja okoliša.

S Klisa u svijet

Za to vrijeme upravu tvrtke čeka veliki zadatak, promjene na tržištu, embargo na uvoz robe u Rusiju, aktualna kriza, sve su to problemi s kojima se poduzeće suočava u borbi za nova tržišta. No Uprava je spremna i za takve zadatke, a dokaz su i proizvodi s Klisa koji kreću u osvajanje novih konzumenata.

- Proizvodi linije Stella Croatica već izvozimo na područje Skandinavije, Velike Britanije, a od nedavno i u Japan. U tu zemlju s Dalekog istoka za sada nam još uvijek ide manja količina proizvoda na bazi suhih smokava, koji se prodaju u ekskluzivnim trgovinama. Detektirano je i tržište južne Koreje, kao vrlo zanimljivo. Već su uspostavljeni prvi kontakti i očekujemo suradnju.

Što se tiče dodataka prehrani iz linije Herba Croatica, napravili smo prezentaciju našim partnerima u Velikoj Britaniji. Oni su pokazali veliki interes i očekuju da će pripravci iz kategorije Herba MF naći svoje mjesto u ljekarničkom kanalu – veli Andrija Polić.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
SNIMA VOJKO BAŠIĆ

Etno selo s maslinikom i vrtom

Atrakcija tvrtke je i svakako je etno selo, sagrađeno od izvornog kamena otkupljivanog s ovog područja. Selo isključivo služi kao degustacijski i prezentacijski lokalitet ove ustanove, te edukativni dječji centar u kojem se mladi uče učinkovitom spajanju tradicije i budućnosti. Uz njega je i maslinik, te vrt s 80 aromatičnih i ljekovitih dalmatinskih biljaka. Selo je izgrađeno sredstvima tvrtke, a maslinik i aroma park financirani su od strane hrvatskog UN-ovog tima, na osnovi provedenog projekta za održivi razvoj.

Djeca u igraonicama i radionicama

Moto tvrtke je održivi razvoj kroz društvenu, ekonomsku i ekološku odgovornost, u sinergiji prošlosti i budućnosti, brige za okoliš, društvo i čak iznad zakonskih propisanih odredbi. Poduzeće ima energetski certifikat A, Green mark ocjenu za zeleno gospodarstvo, a navodi i brigu za čovjeka, svakog od 24 stalnih zaposlenika, kao i za sve partnere s kojima surađuju,. Puno pažnje pridaju djeci predškolske i školske dobi, koji im pristižu iz cijele Hrvatske na radionice i igraonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:43