StoryEditorOCM
DalmacijaPLODNO TLO

Klis daje zemljište za sveučilišni kampus

Piše Diana Barbarić i Tihana Marović
7. listopada 2016. - 15:07
klis_zemljiste1-061016.JPG

Molba prof. dr. Šimuna Anđelinovića, sveučilišnog rektora, da susjedne općine i gradovi doniraju znanstveno-obrazovnoj ustanovi parcele na kojima bi se gradili sadržaji nužni za razvoj Sveučilišta, ali i lokalnih sredina, naišla je na plodno tlo kod solinske i kliške gradske vlasti.

I dok su Solinjani ponudili 20.000 kvadrata uz Salonu, Općina Klis je Sveučilištu ponudila čak 210.000 četvornih metara na predjelu Kurtovići Sjever, u blizini granice s dugopoljskom općinom.

– Za razvoj našeg Sveučilišta od presudne je koristi da ne zaostajemo za drugima, a to možemo postići tako da našim studentima osiguramo potrebne smještajne kapacitete, ali i mogućnost zaposlenja. Ovaj prvi uvjet ćemo, nadam se, ostvariti u Solinu, gdje bismo gradili veliki studentski dom i dodatne sadržaje, dok bismo na ovom velikom zemljištu u Klisu imali sadržaje koji bi bili spona Sveučilišta i gospodarstva – najavljuje rektor Anđelinović.

A to su sveučilišna bolnica, pogon za proizvodnju hrane, koji bi bio baza Studija mediteranske poljoprivrede, prostori za tvrtke iz sfere informacijske tehnologije, startupovi, poduzetnički inkubator... Ideju je već razradio prof. art. Ante Kuzmanić, prodekan na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, sa svojim timom.

Rektorove riječi potvrdio nam je i Jakov Vetma, načelnik Općine Klis. Općinsko vijeće, kako je istaknuo, na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je izglasalo pokretanje procedure ustupanja zemljišta za projekt "Sveučilišni kampus Klis".

– Osim bolnice, prostora za startupove, pogona za proizvodnju hrane, tu je svakako i veliki studentski centar, smještaj za 500 do 1000 studenata, ali i bogati sportski sadržaji, igrališta i dvorane. Naša Općina, zahvaljujući ovom projektu, pokušat će izmjestiti administraciju iz centra Klisa, te tako osloboditi prostore za kulturne i turističke namjene, ali i za poboljšanje infrastrukture. Potreban nam je novi vrtić, a nužna je i školska dvorana. Naravno, mislili smo i na naše gospodarstvenike, pa ćemo ostaviti oko 30.000 kvadrata za njihove djelatnosti – objasnio nam je Vetma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:50