StoryEditorOCM
Dalmacijau gradu s oko 11.000 objekata

Kaštela: legalizaciju čeka 6100 predmeta

Piše PSD.
3. srpnja 2013. - 19:29

S istekom zakonskog roka, 30. lipnja ove godine, u kaštelanskoj gradskoj upravi zaprimljeno je oko šest tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Precizno, evidentirano je 5100 zahtjeva, a još oko tisuću zaprimljeno pa ih tek treba upisati kako bi mogli biti riješeni. 

Budući da u Kaštelima, prema procjenama jer točan podatak unatoč nastojanjima nismo uspjeli dobiti, ima ukupno oko 11.000 objekata, proizilazi da je više od polovine bespravno sagrađenih. 

Procjenjivalo se također da se u Kaštelima nalazi oko pet tisuća na crno sagrađenih objekata, no veći broj zahtjeva od očekivanog dijelom je rezultat činjenice da su zahtjev za legalizaciju podnosili i vlasnici nekretnina koje su građene s građevinskom dozvolom od koje se u gradnji odstupilo ili pak legalno sagrađenih objekata koji su naknadno bez dozvole dograđivani i rekonstruirani.

Mjesečno 80 do 100 rješenja

Službenicima, koji su radili i u subotu i nedjelju, 29. i 30. lipnja od osam do 20 sati, trebat će desetak dana za upisivanje svih pristiglih zahtjeva. Drugo je pitanje koliko će vremena trebati za njihovo rješavanje. U posljednjih šest mjeseci, kazao nam je Boris Škara, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo u kaštelanskoj gradskoj upravi, izdano je oko 500 rješenja o legalizaciji. 

Na ovom poslu angažirano je šest službenika, s tim da četvero rade samo na zahtjevima, a dvoje paralelno i na izdavanju drugih akata za gradnju za vlasnike koji u gradnju objekata idu redovnom procedurom (lokacijska dozvola, potvrda glavnog projekta i ostalo). Ti su službenici obrađivali mjesečno 80 do 100 predmeta, po toj dinamici za rješavanje svih zahtjeva potrebno je čak pet godina. 

Dinamika rješavanja ne ovisi, međutim, samo o ažurnosti službenika. Procedura je, naime, takva da se jedan predmet ne može riješiti za manje od mjesec dana (primjerice za plaćanje kazne postoji rok od 30 dana), no kako referenti rade istodobno više predmeta tako se postiže kontinuitet. 

Budući da su vlasnici na crno sagrađenih objekata imali mogućnost predati zahtjev za legalizaciju bez prateće dokumentacije, kad njihov predmet dođe u obradu bit će pozvani da je dostave. To nije, međutim, razlog da dokumentaciju u međuvremenu ne prikupe i ne dostave čim prije. Time neće doći ranije na red, ali će sebi skinuti brigu s vrata. 

Premda se zahtjevi obrađuju redosiljedom kojim su zaprimani, postoji mogućnost pisanja požurnice s obrazloženjem razloga za “upadanje” preko reda od kojih se uvažavaju priključenje na vodu i struju, kupoprodaja objekta, obavljanje poslovne djelatnosti i slično. Prednost imaju i objekti javne namjene.

Jadranka Matić

Zahtjevi i iz drugih općina

Nisu svi organizirali rad službi u nedjelju do 20 sati, pa su pojedini vlasnici nekretnina svoje zahtjeve predavali u Kaštelima iako se objekt ne nalazi na području grada Kaštela. Službenici su takav zahtjev bili obvezni zaprimiti i naknadno ga proslijediti u nadležni grad ili općinu.

Udovičić: Nagradit ćemo vrijedne

Kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić naglašava da će se prvo sagledati realno vrijeme potrebno jednom službeniku za obradu jednog zahtjeva za legalizaciju, pri čemu će se raditi i usporedba sa susjednim gradovima. Službenici koji budu odrađivali više od toga, bit će nagrađeni, a oni koji ne ispune osnovni zadatak – kažnjeni.

Kad se zaključi dinamika, ako bude potrebno, dodatno ćemo zaposliti nekoliko ljudi na određeno vrijeme, kazao je Udovičić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:44