StoryEditorOCM
DalmacijaNevjerojatno bizarna priča

Kako je iz Općine na Makarskoj rivijeri nestalo milijun kuna? Tvrtka na rubu stečaja pare proslijedila Općini da otvori uljaru; Rezultat: firma je propala, a novac je ispario

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
27. veljače 2019. - 11:16
maslinovo_ulje14-061118

Trgovački sud u Splitu 11. veljače donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je Općina Podgora kao tuženik Clubu Adriatic d.o.o. dužna isplatiti milijun kuna sa zakonskim zateznim kamatama od 1. kolovoza 2014. godine, kao i naknadu troška parničnog postupka u iznosu od 38 tisuća kuna, također uvećanih sa zateznim kamatama.

Riječ je o tužbi koju je Club Adriatic pokrenuo 2016. godine protiv Općine Podgora zbog pozajmice od milijun kuna iz srpnja 2013. godine koju Općina nikada nije vratila. Naime, Club Adriatic prije šest godina s Općinom Podgora sklopio je ugovor o poslovnoj suradnji kojim je dogovoreno da će joj financijski pomoći u obnovi zgrade stare uljare bitne za cjelokupnu općinu zbog njezinog položaja tik uz samo more kao i povijesnog značaja.

Prvo je bila riječ o pozajmici od dva milijuna kuna pa se Općina tada obvezala da ih mora namjenski potrošiti u obnovu uljare i vratiti u roku od godinu dana, a zagarantiranu dobit od 276 tisuća kuna, koja Adriaticu pripada povodom ulaganja sredstava, isplatiti u osam rata kvartalno svakog 30. u mjesecu, i to od dana završene rekonstrukcije stare uljare, odnosno njezina stavljanja u komercijalnu funkciju.

Nakon sklapanja ugovora i prije isplate novca dogovor je ipak redefiniran pa u aneksu ugovora stoji da će Adriatic Općini pomoći s milijun kuna uz povrat posuđenog novca za godinu dana i zagarantiranu dobit od 135.800 kuna. Aneksom ugovora bilo je dogovoreno da će Općina zagarantiranu dobit isplatiti i u slučaju ako ne pristupi obnovi zgrade stare uljare što se na koncu i nije dogodilo.

Kako stoji u presudi, Općina Podgora od 1. kolovoza 2013. godine pa sve do danas nije poduzela ama baš nikakve radnje na obnovi zgrade uljare pa je očito kako je dobiveni novac potpuno nenamjenski potrošen, a milijun kuna je moralo biti vraćeno u kolovozu 2014. godine s time da je Općina prema potpisanom ugovoru Adriatic morala obavijestiti o načinu trošenja milijun kuna što nikada nije napravila.

U odgovoru na tužbu, Općina Podgora tvrdila je kako još nije obavezna vratiti milijun kuna uz napomenu kako novac nije nenamjenski potrošen. Dodali su i kako je započete obnova zgrade uljare, te kako rekonstrukcija još nije privedena kraju, odnosno da je i sada u tijeku, pa Adriatic, smatraju, ne može zahtijevati ni isplatu zajamčene dobiti. Sud, međutim, to nije uvažio.

"Činjenica da je Općina Podgora započela s obnovom stare uljare nije od utjecaja na obvezu na povrat iznosa od milijun kuna budući da tijekom postupka nije tvrdila ni dokazala da je navedeni iznos u roku od godine dana od dana uplate sredstava uložila u obnovu stare uljare. Kada se uzme u obzir sve navedeno, Sud zaključuje da je osnovan tužbeni zahtjev Cluba Adriatic u dijelu u kojem traži isplatu iznosa od milijun kuna zajedno s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama", stoji, među ostalim, u presudi u kojoj se napominje da se s obzirom na činjenicu nezavršene rekonstrukcije zgrade uljare, a time i neostvarene zarade, odbija zahtjev Adriatica za zajamčenom dobiti od 135 tisuća kuna.

Koji je pak bio motiv Clubu Adriatic da 2013. godine sudjeluje u obnovi uljare Podgora i Općini posudi milijun kuna, po kojoj osnovi je izvedena navedena transakcija, kada će Općina Podgora Clubu Adriatic isplatiti milijun kuna sa zakonskim zateznim kamatama, kako nalaže presuda te trošak parničnog postupka u iznosu od 38.142 kuna uvećan za zatezne kamate, i u što je Općina Podgora uopće utrošila posuđenih milijun kuna, odnosno zašto nije obnovila uljaru, pitanja su koja se nameću nakon presude i cijele ove pomalo bizarne priče.

Odgovori su, za sada, nepoznati, a posebno onaj na pitanje u što je Općina Podgora utrošila milijun kuna? Do zaključenja broja ostali smo uskraćeni za sve navedene odgovore, iako smo dopise proslijedili i Upravi Cluba Adriatic, glasnogovornici te Sektoru općih, pravnih i kadrovskih poslova te tvrtke, Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), i to ravnatelju Milanu Plećašu, kao i savjetnici specijalistici za odnose s javnošću te, naravno, Općini Podgora čiji nam se načelnik Ante Miličić po njegovu starom, dobrom i nepristojnom običaju nije odazvao na brojne pozive.

S obzirom da nas je cijela priča oko ovih milijun kuna zagolicala, pokušali smo bar neslužbenim kanalima doznati detalje oko ove zanimljive transkacije između Cluba Adriatic i Općine Podgora. Prvo što smo doznali iz pouzdanih izvora je činjenica da se o milijun kuna na Općinskom vijeću Općine Podgora nikada nije raspravljalo, dok su na zgradi derutne uljare od tada obnovljeni fasada i nekoliko prozora što je, kako kažu naši izvori, moglo koštati oko 20 tisuća kuna.

Iz krugova bliskih Clubu Adriatic doznali smo pak da transkacija na relaciji Club Adriatic-Općina Podgora i nije bila baš najčistija.

- Riječ je bila o pozajmici CERP-a koja nije smjela ići na Općinu Podgora. Općina je tada bila u financijskim problemima, ali zakon nije dopuštao da Club Adriatic direktno daje Općini pozajmicu pa je sve izvedeno preko CERP-a. Te 2013. godine, kada je transakcija obavljena, Adriatic je bio na rubu stečaja, ali su se plaće redovito isplaćivale, a problemi su nastali osam mjeseci nakon pozajmice pa je možda Općina mislila da će dug otići u zastaru. Uglavnom, Adriatic nije imao nikakve veze niti svrhe za ulaganjem u uljaru, odnosno pomoći Općini Podgora, ali CERP je tako odlučio, a pitanje je tko se i kako iz Općine Podgora uspio povezati s CERP-om - kazao nam je naš provjereni izvor.

Dakle, Club Adriatic je 2013. godine posudio milijun kuna Općini Podgora, iako je tada bio u fazi "raspada", dok je za manje od godinu dana "otišao" u proces predstečajne nagodbe. Naime, Republika Hrvatska do sada je u zadnjih pet godina skoro deset puta pokušala prodati tu državnu tvrtku koja u vlasništvu ima kompleks Baško Polje. Srećom, krajem prošle godine u Ministarstvu državne imovine potpisan je ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela Cluba Adriatic d.o.o. Zagreb, a kojeg su sklopili Centar za restrukturiranje i prodaju i Jadran d.d. Crikvenica na čelu s predsjednikom Uprave Goranom Fabrisom.

Trag u izvještaju

Pokušavajući ući u trag "nestalom" milijunu, dali smo se u iščitavanje općinskih proračuna. No, u stavkama prihoda i rashoda nismo nigdje naišli na dio koji bi ukazivao na rashode za obnovu zgrade stare uljare. Ipak, "milijunček" je spomenut u godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna općine Podgora za 2017. godinu i polugodišnjem za 2018. godinu.

Tako u dvama dostupnim izvještajima o zaduživanju na domaćem i stranom tržištu novca i kapitala u 2018. i 2017. godini stoji: "Općina Podgora se nije zaduživala na domaćem i stranom tržištu novca i kapitala. Općina ima obveze temeljem ugovora o poslovnoj suradnji iz 2013. godine s Club Adriaticom d.o.o. u iznosu od 1.000.000,00 kuna za obnovu i rekonstrukciju zgrade tzv. Stare uljare." I to je sve. Tako malo, a tako puno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:56