StoryEditorOCM
Dalmacijana putu za vis

Josipović: Hvaru je potrebna bolja prometna povezanost i zdravstvena zaštita!

Piše PSD.
7. svibnja 2014. - 18:56
Nakon boravka u Splitu povodom proslave blagdana sv. Dujma, a prije odlaska na otok Vis, predsjednik RH dr. Ivo Josipović posjetio je grad Hvar i iza zatvorenih vrata razgovarao s predstavnicima lokalne vlasti.

Sastanku su uz gradske vijećnike nazočili gradonačelnik Rino Budrović, njegov zamjenik Fabijan Bronzović, predsjednik GV-a Marko Jeličić, saborska zastupnica Đurđica Plančić i načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja.

- Danas sam došao ovdje da nadoknadim ono što sam propustio jednom drugom zgodom kad smo imali dogovor da dođem, ali zbog nevremena to nije bilo moguće. Iskoristio sam prigodu da i sam iskusim kako je s kopna stići na otoke i natrag, tako da sam zaista sada u razgovoru ovdje čuo koji su problemi, ali i sve ono što je dobro napravljeno. Prometna povezanost jedan je od važnijih problema, baš kao i zdravstvena zaštita, pa je zadaća ne samo lokalnih vlasti, nego isto tako županijske i državne da se ti problemi riješe – kazao je predsjednik Josipović, prije odlaska u obilazak kulturnih znamenitosti grada.

Nešto kasnije posjetio je zgradu Arsenala i Hvarsko povijesno kazalište (1612.), gdje su mu domaćini bili prof. Mirjana Kolumbić i Georges Buj, zatim katedralu sv. Stjepana koja je sagrađena na temeljima ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća. S njezinom poviješću upoznali su ga župnik don Mili Plenković i prof. Joško Bracanović.

Predsjednik se ugodno osjećao i u Muzeju hvarske baštine, gdje je razgledao ljetnikovac renesansnog pjesnika Hanibala Lucića. S posebnim poštovanjem također je boravio kod sestara benediktinki, koje su šire poznate po izradi jedinstvenih čipki od agave, što je 2009. uvršteno na Popis nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Upravo jednu takvu čipku predsjednik je nedavno darovao Papi Franji prigodom službene posjete Vatikanu.

Inače, hvarska Pjaca u potpunosti je posvjedočila da je Josipović uistinu najpopularniji političar u Hrvatskoj, građani su ga pozdravljali na svakom koraku, a prepoznali su ga i brojni turisti, čak i oni koji dolaze iz zemalja izvan europskog kontinenta.

Naravno, nakon obilaska grada u pratnji svojih domaćina družio se na kavi s brojnim Hvaranima, koji su sa svojim šefom države u do kraja opuštenoj atmosferi vrlo rado komunicirali.

Tekst i snimka Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:17