StoryEditor
Dalmacijaplave milje

Jadrolinija otkupila brzi katamaran za 4,62 milijuna kuna

Piše PSD.
8. lipnja 2015. - 15:45
U flotu nacionalnog putničkog brodara i službeno je uplovio 49. brod, a riječ je o brzom brodu “Dora” koji je “Jadrolinija” otkupila od pulske tvrtke “Commodore Travel” za 4,62 milijuna kuna.

Riječ je o brodu koji je državna kompanija prije nešto više od dva mjeseca unajmila od dosadašnjeg vlasnika radi održavanja putničke linije između zadarskog Poluotoka i Preka na Ugljanu nakon što su trajektne pruge premještene na nova pristaništa u luci Gaženica.

“Dora” se trenutačno nalazi na redovitom remontu radi obnavljanja dijela plovidbenih svjedodžbi, pa na tri nautičke milje dugoj liniji plovi “Jadrolinijin” brod “Lara” koji može ukrcati gotovo 100 putnika manje od glavnog plovila na toj pruzi.

Formalna transakcija obavljena je između riječke tvrtke i liberijske kompanije “Commodore Cruises International”, službenog vlasnika “Dore”, koji je, potpuno očekivano, bio jedini natjecatelj na pripadajućem natječaju koji, sukladno zakonskim propisima, nije ni objavljen već se krenulo u izravan pregovarački postupak.

Prinova u “Jadrolinijinoj” floti izgrađena je 1989. godine u brodogradilištu “Marinteknik Verkstads” u švedskom Oregrundu pod imenom “Iris”.

Aluminijski brzi brod koji može ukrcati 320 putnika u rujnu 2000. godine kupio je “Commodore Travel” i preimenovao ga u “Doru” koja je godinama prevozila turiste iz Istre prema talijanskim lukama na sjevernom Jadranu.

Brod je dug 41,9 metara, širok je 7,6 metara, a pokreće ga stroj “Mercedes MTU”, snage 2300 kilovata, koji omogućava razvijanje brzine od 28 čvorova.
PIŠE: Gordan Zubčić


PRINOVA U BROJKAMA

320 putnika iznosi kapacitet Dore

28 čvorova je najveća plovidbena brzina

1989. godine izgrađen je brod u Švedskoj


Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:12