StoryEditorOCM
Dalmacijaogorčeni su

Iznajmljivači 'ispalili': Odvoz smeća plaćamo za cijelu godinu iako sezona traje tri mjeseca. Godišnje dajemo 2,5 milijuna kuna, a pogledajte kakve su nam plaže i ulice!?

Piše Ana Franić
22. srpnja 2019. - 10:52
Za odvoz smeća godišnje se izdvaja nekoliko stotina tisuća kuna

Mjesto Slatine, smješteno na sjeveroistočnoj obali otoka Čiova, tijekom ljetnih mjeseci živne u punom smislu.

Na "splitskom dijelu" tog škoja tako boravi tri puta više ljudi u odnosu na ostali dio godine, ali s tim rastu i problemi. Jedna od crnih točaka na koje se požalila i naša čitateljica jest smeće, kojega ima na sve strane, o čemu smo i ranije opširno izvještavali u nekoliko navrata, ali ona napominje kako mještani imaju poprilično davanja prema lokalnoj zajednici i državi, od kojih bi se održavanje komunalnog reda moglo itekako financirati.

Prema njezinim riječima, u Slatinama ima 486 legalnih apartmana s prosječno osam kreveta, a kad se to pomnoži, dolazimo do brojke od 3888 turističkih kreveta.

– Iznajmljivači plaćaju paušalnu boravišnu pristojbu od 264 kune po krevetu, što znači da se iznos penje na više od milijun kuna. Ne znam ni kome to zapravo plaćamo, jer na uplatnici Turističke zajednice nema ni naziva ni adrese primatelja. Porez iznosi oko 293 kune po krevetu, što je u konačnici dodatnih milijun i 400 tisuća kuna iz našeg mjesta. Odvoz smeća plaćamo za cijelu godinu iako turistička sezona traje samo tri mjeseca, a cijena po apartmanu iznosi oko 29 kuna ili ukupno više od 14 tisuća kuna. Sve vam ovo pišem jer nam je stanje čistoće i urednosti na javnim površinama grozno. Pitam se gdje završi sav taj novac koji mi iznajmljivači redovito uplaćujemo na spomenute adrese, a zauzvrat u svome mjestu ne vidimo nikakvu promjenu nabolje – zaključuje čitateljica iz Slatina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:17