StoryEditorOCM
DalmacijaOLUJNO JUGO

Izdan je narančasti meteoalarm! U petak se u Dalmaciji očekuju obilni pljuskovi: u nekoliko sati past će velika količina kiše, moguće su poplave i problemi u prometu

Piše PSD
4. travnja 2019. - 12:52

Jugo je na cijelom Jadranu u jačanju, a Državni hidrometeoroški zavod (DHMZ) izdao je narančasti meteoalarm.

Najjači udari trenutno dosežu 76 kilometara na sat, a DHMZ upozorava kako se očekuju olujni udari i do 100 km/h.

Meteorolozi Zoran Vakula i Dunja Plačko-Vršnak poručuju kako smo trenutno svjedoci filmske promjene vremena. U četvrtak će, kažu biti još vjetrovitije nego u srijedu, na Jadranu i uz olujno jugo, a olujni udari jugoistočnjaka mogući su i ponegdje na kopnu. Pritom će temperatura zraka i dalje biti iznadprosječno visoka, a kiše će biti samo ponegdje i u malim količinama. 

- Jakog i olujnog juga bit će na srednjem Jadranu u četvrtak, uz valovito, ponegdje i jače valovito more. Bit će promjenljivo, ponegdje uz malo kiše, a navečer i osobito u noći kiša će biti češća, ponegdje i obilnija, uz lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme. Najviša temperatura oko 18 °C. Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, također uz jako jugo, prema otvorenome i olujno. Mjestimice može pasti malo kiše, a navečer i u noći i obilnijih pljuskova s grmljavinom - prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Sljedećih dana, dodaje, očekuje se promjenljivo vrijeme, ali manje vjetrovito, te u petak hladnije pa opet toplije

- Na Jadranu je osobito u prvom dijelu petka moguća obilnija kiša, pri čemu će jugo oslabjeti, a temperatura se sniziti. U subotu sunčanije, i ponovno toplije te uglavnom suho, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može biti kiše - prognozirala je Plačko-Vršnak.

Posebno se upozorenje, dakle, upućuje dalmatinskim gradovima jer se očekuju velike količine kiše u kratkom razdoblju, zbog čega su moguće poplave i problemi u prometu.

Poznati norveški meteorološki portal yr.no, prognozira kako će na splitskom području u par sati pasti više od 30 milimetra kiše.

Split

Slična situacija je i na zadarskom, šibenskom i dubrovačkom poodručju.

Zadar

 Šibenik

Dubrovnik

Katmaranske i trajektne linije u prekidu

Iz Jadrolinije informiraju kako su brojne linije već u prekidu.

U splitskom okruženju, kako navode, u prekidu je katamaranska linija Vis - Split, trajektna linija Split - Vela Luka s polaskom iz luke Split u 10:30 i Vela Luka - Split s polaskom iz Vela Luke u 15:00 sati. Također, ne voze ni katamaranska linija Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, te Split-Bol-Jelsa.

Na dubrovačkom području u prekidu je trajektna linija Dubrovnik - Lopud - Suđurađ, dok na zadarskom ne voze trajekti na linijama  Zadar - Olib - Silba - Premuda, Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Molat. Na šibenskom području ne prometuje trajekt na liniji  Šibenik - Zlarin - Kaprije - Žirje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:53