StoryEditorOCM
Dalmacijado 2014.

HVARANI SPAŠAVAJU SORTE Za očuvanje drnekuše i prča - 200.000 kuna

Piše PSD.
2. studenog 2011. - 20:22
Autohtone sorte vinove loze gospodarsko su i kulturno naslijeđe naše generacije. Osim za proizvodnju lokalnih autentičnih vina, one služe i kao sredstvo kulturnog identiteta − regije i države prepoznaju se po svojim sortama i vinima.

Nažalost, industrijalizacija poljoprivrede tijekom 20. stoljeća dovela je mnoge stare sorte vinove loze do ruba istrjebljenja.

A da se to ne bi dogodilo i na otoku sunca, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, pokreće projekt “Inventarizacija i zbrinjavanje autohtonog sortimenta vinove loze otoka Hvara − ampelovrt ‘Ager Pharensis’”.

− Danas se na našem škoju u čistim nasadima uzgajaju plavac mali, bogdanuša, kuč i još pokoja sorta. Veći broj drugih sorti, kao što su drnekuša vela i mala, prč i druge, mogu se naći samo kao primjese u vinogradima.

Zato ćemo pomoću postojećih ampelografskih opisa i lokalnih znalaca, te uz pomoć genetičke identifikacije, najprije identificirati autohtone sorte, a zatim ih vegetativnim razmnožavanjem i brižljivim održavanjem sačuvati od nestajanja.

Naravno, tijekom nekoliko uzastopnih godina moguće ih je detaljno evaluirati i istražiti njihov gospodarski potencijal s aspekta suvremenog vinogradarstva i vinarstva − kaže mr. sc. Frančesko Duboković, ravnatelj Agencije.

Težaci se zainteresirali

Za projekt vrijedan oko 200.000 kuna zainteresirani su i otočni težaci, a realizirat će se do 2014. u obliku ampelovrta “Ager Pharensis” u Starogradskom polju, dakle, lokalitetu koji je od 2008. na popisu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.

Budući da se njime želi identificirati i sačuvati autohtone sorte vinove loze, pridonijeti uzgoju sortno čistog rasadnog materijala i grožđa, stručnoj edukaciji te upotpunjavanju turističke ponude u središnjem dijelu otoka Hvara, podržavaju ga Ministarstvo poljoprivrede, Grad Stari Grad, Općina Jelsa, pa i Konzervatorski odjel u Splitu.

Agencija stoga, prema riječima ravnatelja Dubokovića, taj projekt, isto kao i program “Obnova i uređenje suhozida u Starogradskom polju”, namjerava prijaviti na javni poziv za provedbu “Županijske razvojne strategije Splitsko-dalmatinske županije 2011-2013.”, premda je uređenje 1200 četvornih metara suhozida, za koji je vrijednost radova procijenjena na oko 250.000 kuna, već prije kandidirala za novčana sredstva Ministarstva kulture.

tekst i snimka: Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:58