StoryEditorOCM
DalmacijaDržava pala na ispitu

Hvarani šokirani, jedini medicinski laboratorij na otoku zatvorio vrata: 'Ako vam, ne daj Bože, treba hitna pretraga krvi možete sv. Petru na vrata!'

5. studenog 2019. - 14:50

Brojni su građani prije desetak i više godina itekako prigovarali na rad medicinskog laboratorija (MBL) mr. Renate Jurić Petrić na otoku Hvaru, no s vremenom se ta djelatnost konsolidirala i izgledalo je da napokon sve teče svojim tijekom.

Zbog toga je otočane dodatno šokirala vijest da je pacijente na vratima prostorija koje su koristili djelatnici laboratorija dočekala zalijepljena obavijest na papiriću na kojem piše "Nema vađenja krvi do daljnjega". Koliki je to udar na građane kojima treba zdravstvena usluga i sve otočane, teško je i zamisliti, ali reakcije su brojne.

– Iako se svojedobno najavljivalo da će Hvar, Stari Grad i Jelsa, u smislu boljeg zdravstvenog standarda, imati svoje vlastite laboratorije, na kraju smo ostali i bez tog jedinog u Hvaru. Dakle, ako čovjeku treba redovita ili ne daj Bože hitna pretraga krvi, poput CRP-a ili enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje, možete sv. Petru na vrata, jer sumnjam da će vojni helikopter doći po vas i odvesti vas u Split na vađenje krvi – s ogorčenjem kaže Irena Radovanović-Matijević iz Hvara.

Mr. Jurić Petrić izravno smo pitali o razlozima zatvaranja jedinog laboratorija na otoku, a ona je kratko odgovorila da je "koncesiju otkazala 31. listopada" i da je "Ministarstvo zdravstva njezin zahtjev prihvatilo i potvrdilo".

Za sva ostala pitanja uputila nas je na županijski Dom zdravlja prema kojem je svoje prozivke radi kašnjenja u organizaciji vađenja krvi i analize uzoraka usmjerilo i Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara.

– Sadašnje stanje je zaista prava katastrofa, ostali smo bez jedinog laboratorija na otoku. Moja supruga Franka boluje od karcinoma i sutra bi trebala primati kemoterapiju. Danas je u Jelsi izvadila krv i pitanje je hoće li joj nalazi stići tijekom dana, a ako ne stignu sutra, morali bismo putovati u Split da bi to obavila. Prema tome, uvijek smo u nekom strahu hoće li nalazi biti gotovi ili ne, to nas dodatno opterećuje – žali se Tomislav Kovačić iz Vrboske.

Dr. Ana Filipa Zujić koja radi u sustavu jelšanske ispostave Doma zdravlja, ističe da je jučerašnji dan bio prvi kada se obavljala nova praksa u ambulantama na škoju. Od pacijenata su uzimani uzorci krvi između 9 do 10 sati, a zatim ih je domar u 11.30 sati u hladnjacima nosio na trajekt za Split.

Nalazi će, kako sada stvari stoje, vjerojatno stizati slijedećeg dana, ali pokušat će se nešto riješiti preko informacijskog sustava da im se dostavljaju već istog dana tijekom poslijepodneva. To je za teže pacijente, pa i one s akutnim stanjima, prava drama.

– Već na usmenu obavijest o prestanku rada laboratorija u Hvaru, a to je bilo 29. listopada, sazvano je naše Upravno vijeće radi donošenja odluke o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata, nakon čega je ona proslijeđena Ministarstvu zdravstva na suglasnost. S druge strane, odmah smo, uz suglasnost Županije, odlučili tu uslugu pružati pacijentima s otoka Hvara o trošku Doma zdravlja sve do dobivanja suglasnosti i preuzimanja laboratorija – kaže dr. Marko Rađa, ravnatelj županijske medicinske institucije.

HZZO-ovi osiguranici s otoka Hvara nemaju zdravstvenu zaštitu u tom smislu, jer ispada da zbog novonastale situacije nisu vezani uz nijedan laboratorij. To bi značilo da unatoč tome što imaju važeću zdravstvenu iskaznicu ne mogu u ni jednom drugom laboratoriju koji ima ugovor s državnim zavodom ne mogu dobiti besplatnu uslugu vađenja i analize krvi.

Treba napomenuti da nije zabranjeno primanje takvih pacijenata, ali HZZO u konačnici to neće platiti pružatelju usluge. Kakvog li apsurda, birokracija očito ima neke svoje uzuse!

Hvarski slučaj zapravo potvrđuje da svaki privatnik koji ima ugovor s HZZO-om može doslovno preko noći staviti ključ u bravu svojeg laboratorija ili ordinacije. Dovoljno je podnijeti zahtjev i 200 kuna pristojbe, a sustav očito nema odgovor na takve postupke. Nema otkaznog roka, niti otkaznih klauzula.

– Dom zdravlja će po dobivanju zatražene suglasnosti od strane Ministarstva zdravstva raspisati natječaje za zapošljavanje magistra biokemije i laboranata, a time i preuzeti laboratorijsku djelatnost na otoku Hvaru. Kada će to biti, ne znam, ovisi o brzini dobivanja suglasnosti, ali uz taj dio posla moramo još nabaviti opremu i što je puno važnije, prilagoditi prostor današnjim standardima, a to su financijski vrlo zahtjevne stavke – zaključio je dr. Rađa.

 

Do zaključivanja ovog izdanja našeg lista, od HZZO-a i Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovore na naše upite o razlozima prestanka rada laboratorija na otoku Hvaru iako se pretpostavlja da je riječ o financijskoj neisplativosti te djelatnosti.

Sličnih primjera je bilo i prije, prisjetimo se samo kada su privatne hemodijalize na području Primorsko-goranske županije prekidale svoje poslovanje zbog istih razloga.

Zanimalo nas je i kada će Domu zdravlja biti izdana suglasnost za preuzimanje hvarskog laboratorija, jer to je presudno za rješavanje problema, ali smo za sada ostali bez odgovora.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:08