StoryEditorOCM
Dalmacijadernek zlostavljanja

'Hrvatska treba zabraniti brutalne borbe bikova!'

Piše PSD.
9. srpnja 2012. - 00:35

U Dalmatinskoj zagori, mjestu Šestanovac, danas će se održati seoska borba bikova. Vrtit će se janjci, tisuće će uživati u bikijadi. No, znamo da su borbe pasa u Hrvatskoj najstrože zabranjene, ali borbe bikova nisu. U čemu je razlika?

Nema je, ako se pita prijatelje životinja. Bosna i Hercegovina, gdje bi se takve borbe i mogle nazvati tradicijom, zakonom je zabranila borbe bikova, ali zato se bikovi iz BiH, navodi udruga “Prijatelji životinja”, redovito dovoze na ovdašnje bikijade.

Bikijade su i u Hrvatskoj trebale biti zabranjene, ali se HDZ pod utjecajem pojedinih dalmatinskih saborskih zastupnika odjednom predomislio. Tako su Zakonom o zaštiti životinja sve životinje u zemlji zaštićene od zlostavljanja i mučenja u svrhu zabave, ali su bikovi izostavljeni.

- Zabranjeno je životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, kao i obučavati životinje za borbe, organizirati borbe životinja, osim natjecanja bikova, ili sudjelovati u njima, posjećivati ih i oglašavati te u vezi s time organizirati klađenje i sudjelovati u klađenju - stoji u zakonu koji žele mijenjati udruge za zaštitu životinja.

- Tijekom odvijanja borbi bikova, bik se izvede u krug oko kojega stoji, urla i vrišti na stotine ljudi, što potiče u životinji paniku i strah, a dodatni stres i strah izaziva napad njemu jednake, jake životinje. Životinje tijekom borbe jedna drugu ogrebu ili nabodu rogom, guraju se, pokušavaju jedna drugu ubosti, što opet izaziva strah i bol. Često dođe i do ozbiljnijih ozljeda. To je ono što publika vidi.

Ono što posjetitelji bikijada ne vide jest postupanje prema bikovima tijekom priprema za borbe, u štali ili u kamionu. Vlasnici bikove često izgladnjuju i daju im manje vode dan prije borbe.

Često ih napoje rakijom ili im u gubicu trljaju sol, kako bi se životinja razjarila i bila agresivnija, a također im oštre rogove, da bi mogli opasnije ubosti protivnika. Nakon borbi, životinje su izbezumljene, još dugo drhte, a slina im neprestano curi od velikog uzbuđenja i straha – ističe Lidija Eterović u ime udruge “Prijatelji životinja”.

- Najoštrije osuđujemo borbe bikova kao okrutno i nazadno zlostavljanje životinja radi primitivne zabave. Poražavajuće je za Hrvatsku da je ovakvo mučenje životinja sasvim legalno.

Naime, Udruga se prilikom izrade Zakona o zaštiti životinja, koji je na snazi od 2007. godine, zalagala za zabranu svih borbi životinja, no iz odredbe o zabrani borbi životinja amandmanom je u Saboru, neposredno prije njegova usvajanja, izuzeta borba bikova zbog tobožnje tradicije.

Dakle, zakonom su zabranjene borbe životinja, obučavanje životinja za borbe, organizacija borbi, kao i huškanje životinja na druge životinje, osim borbi bikova.

To nema logike jer su npr. borbe pasa nelegalne, dok su istodobno borbe bikova legalne, a u oba slučaja radi se o promatranju i organiziranju mrcvarenja životinja, što nije zabava, već odraz patologije i nasilnog mentalnog sklopa. Borbe bikova treba što prije zakonom zabraniti i javno osuditi kao očitovanje krajnjeg primitivizma i nehumanosti - kažu “Prijatelji životinja”, navodeći da je očiti problem i to što se bikijade promoviraju kao izlet i obiteljska zabava.

- Djeci ne dopuštamo gledati nasilne filmove, ali je u redu da gledaju krvave, nehumane i brutalne borbe životinja?! Što ih time učimo? Da je nasilje u redu ako nam taj drugi (životinja u ovom slučaju) ne može vratiti? Da je u redu iskorištavati druga živa bića radi vlastite zabave, jer njihova bol i agonija nisu bitne? – zaključuje ta udruga.

Krv, bol i smrt životinja koje se na to prisiljava zabave radi nisu tradicijska vrijednost, već zločin. Svakom mislećem biću trebala bi biti jasna izopačenost ideje da jedno živo biće pati i umire radi nečije zabave. Onaj tko to ne može pojmiti, treba biti sankcioniran zakonski, neovisno o tome koja se životinja iskorištava.

Saša Jadrijević Tomas

Organizatori: Ukidanje tradicije

Najavljeni zahtjev za zabranu borbe bikova, za što se zalažu brojna društva za zaštitu životinja, naišao je na negodovanje organizatora seoskih bikijada. Oni smatraju kako se njime želi dokinuti tradicija, pa čak uskratiti bikijade kao dio turističke ponude mjesta Dalmatinske zagore.

- Borbe bikova su dugogodišnja tradicija u Zagori i u susjednoj Bosni i Hercegovini, o čemu postoje i pisani tragovi. Od pamtivijeka su se bikovi, kao i konji, koristili za oranje i vuču balvana. Nakon naporna rada pustili bi ih da se pobodu da se zna koji je najjači u selu ili kraju. Borba je njihov prirodni nagon isključivo radi prevlasti na terenu, a to je značilo da će pobjednik prvi piti vodu, pasti najbolju travu, pariti najbolje junice.

Mlađi bikovi postupno su se razvijali pokušavajući nadjačati najjačega, i ta vječna želja za borbom očuvala se do danas - uvjerava nas Josip Ribičić Kuman, jedan od organizatora seoskog derneka i jedne od ukupno triju bikijada koje se svakog ljeta već nekoliko godina održavaju u Šestanovcu.

Njegova borba bikova svrstana je kao dio turističke ponude Grada Makarske, pa je broj stranih gostiju iz godine u godinu u znatnom porastu. Seoske igre u njegovoj režiji posjeti i po nekoliko tisuća gledatelja željnih takvih atrakcija.

Prva šestanovačka bikijada zasigurna je ona u župi Radobilji, čiji organizator Mijo Vukušić Keso poziva tobožnje zaštitare da skrb o životinjama poduzmu na samom terenu, a ne iz udobnih uredskih fotelja, prodajući, kako naš narod voli kazati, jaja za bubrege.

- Ako žele skrbiti za životinje, neka dođu čuvati, hraniti i timariti bikove u ovom našem krševitom kraju, pa će onda moći donijeti jedan sveobuhvatan stav - tvrdi Mijo Vukušić. Obojica se slažu kako su borbe bikova tek bezazlena tradicionalna pučka zabava, a ne nikakvo zloupotrebljavanje i mučenje životinja, koje, po mišljenju zaštitara, graniči sa nakaradnim primitivizmom.

- Usporediti borbe bikova s onima u Kataloniji, kada je na temelju peticije donesen zakon o zabrani borbe ljudi s bikovima, potpuno je nebulozno. U borbi dvaju podjednako jakih bikova koriste se isključivo njihova prirodna snaga i strast za pobjedom, a ne nikakvi noževi, mačevi i ostali bodeži, gdje se životinja pritom ranjava i na koncu ugiba - jasan je Ribičić.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:01