StoryEditorOCM
Dalmacijadrugi Splitski čili maraton

Hrabra Dora satrala brdo papričica: Valjda ću preživjeti...

13. studenog 2016. - 00:11
ljute_papricice2-121116.JPG

Pošteno se plakalo, borilo s fumadama, lupala su srca, skoro se i afanavalo na natjecanju u konzumaciji ljutih paprika održanom ove subote navečer u klubu Kocka.

Proizvođač tih malih, ali paprenih goluzarija OPG 'Juta spiza' iz Kaštel Starog suorganizirao je drugi Splitski čili maraton koji je privukao popriličan broj vatrenih navijača koji su bodrili 18 najhrabrijih u kušanju papričica, čak trinaest vrsta ponuđenih po kategorijama od onih blažih za amatere, pa do poprilično ljutih sorti s kojima su se mogli boriti samo profesionalci poput Siniše Vukušića koji je na koncu ponio titulu najljućeg Splićanina, naravno sa suzama u očima i vatrom u grlu.

- Ovi jedu paprike bez kontrole, uopće me ne slušaju, a i kako će kad su ljute - kroz smijeh će Branko Bočina, vlasnik OPG Juta spiza koji je pošteno začinio natjecateljima ultra ljutim papričicama podižući atmosferu prigodnim pjesmama poput Bloody Sunday, aludiraći valjda na ono što ih čeka sutradan.

- Bilo je ubitačno. Obožavam ljuto i papreno, a ovo je baš bilo kako treba - rekao nam je pobjednik amaterskog dijela Ilija Ivčević sav zajapuren.

U konkurenciji se našla i jedna od rijetkih djevojaka Dora Mišurac koja je na koncu ipak poklekla i zgrabila spasonosnu čašu mlijeka i time bila ispala iz natjecanja.

- Volim ljuto, al iskreno, ne znam hoće li mi bit dobro nakon ovoga šta sam provala. Vježbala sam doma s nekim ljutim umakom, malo na kućarin i skoro se srušila. Valjda ću ovo preživit - puše i priča nam hrabra Dora, jedna od mnogobrojnih ljubiteljica jačih začina koja je morala potpisati da kuša paprike na vlastitu odgovornost.

Upravo je strast prema ljućim, žešćim okusima dovela Branka Bočinu do ideje za ovaj maraton, kao i čitavu proizvodnju.

- Krenulo je to prije šest godina. Imao sam vrt oko kuće i kako sam se navukao na ljuto i papreno, odlučio sam posaditi par vrsti paprika. Sada uzgajam desetak vrsta, odnosno oko 6 tisuća sadnica bez insekticida i bez umjetnih gnojiva, samo zemlja, sunce, voda i životinjsko gnojivo. Sadnice se dobro drže na našoj klimi i moj mali OPG gura zahvaljujući svim ljubiteljima jakog i žestokog. Takav okus stvara ovisnost, ja to priznajem, pa su se valjda i svi ti kupci navukli. Prodajem ih preko web shop-a, a naružbe stižu sa svih strana...

- A paprike same po sebi kod puno ljudi dobro čine po pitanju regulacije krvnog tlaka, pune su vitamina C pa nema od njih prehlada ni bolesti. One vam idu uz svu spizu samo ih treba pravilno kombinirat - priča nam Branko, inače grafički dizajner koji je sam osmislio i etikete i nazive za svoje proizvode poput Fumade, Furije, 3PM, Partence, Testamenta i drugih u čijim ambalažama se kriju habanero, jalapeno i super-hot paprike kao što su carolina reaper, ghost pepper i druge sorte za istinske ljubitelje paprenog.

A ima ih kako smo se uvjerili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:38