Dubrovniksretan kraj potrage

Svojeglava Njemica odlutala iz hotela, HGSS-ovcima trebalo sedam sati da je pronađu; Iako je tvrdila da je dobro, zabrinuti direktor pozvao spasitelje, pronašli je malaksalu i dehidriranu

Piše Ahmet Kalajdžić
62177564_2307888839464343_2908604543509987328_o

Članovi dubrovačke postaje Hrvatske gorske službe spašavanja u ponedjeljak su oko tri sata ujutro u šikari u brdima između Štikovice i Zatona pronašli gošću iz Njemačke (67) koja je prethodnog dana odšetala iz hotela "Villa Paradiso" u Štikovici.

Potraga je žurno pokrenuta, a nestala žena pronađena je za manje od sedam sati intenzivnog traganja po vrlo nepristupačnom terenu.

Njemica rodom iz Leipziga izvijestila je oko šest sati ujutro u nedjelju recepciju da ide u šetnju. Hotel je napustila u trapericama, ljetnoj majici kratkih rukava i laganim tenisicama. Budući da se nije vratila u očekivano vrijeme, njezina prijateljica i sugrađanka (67) kontaktirala je upravu hotela i zamolila pomoć u pronalaženju prijateljice.

– Rekla je da je njezina prijateljica u zadnje vrijeme pomalo svojeglava. U 18.15 gošću sam kontaktirao mobitelom, ali mi je rekla da je dobro i da se vraća u roku od dva sata. No, ja sam svejedno nazvao 112 i stupio u kontakt s HGSS-om Dubrovnik i pročelnikom Marijom Begićem.

Dao sam mu sve podatke te sam gošću pokušao uputiti kako da nam WhatsAppom pošalje lokaciju. Ali nije znala kako, no, na sreću, baterija na mobitelu bila joj je puna.

HGSS-u sam pomogao oko kontakta jer gošća govori samo njemački jezik. Poslao sam joj poruku i detaljno opisao kako poslati lokaciju, ali nije se odmah snašla. Kad smo već odavno bili na brdu, oko jedan sat nakon ponoći stigla je poruka na temelju koje su je, tako u mraku, lakše pronašli – rekao nam je Želimir Jokić, direktor "Ville Paradiso".

Poslušala upute HGSS-ovaca

Na sreću, Njemica je poslušala upute HGSS-ovaca i dočekala ih na dogovorenome mjestu. Popela se na stijenu i s uzvisine promatrala kad će doći HGSS-ovci s dva pripadnika lokalnog DVD-a Zaton koji su umnogome pomogli u potrazi.

 

– Telefonom je opisivala što vidi, ali to nam nije bilo od velike koristi. Potraga je oko 20 sati krenula iz više smjerova, a sudionici potrage dogovorno su uključivali sirene i palili reflektore s raznih pozicija, pokušavajući od Njemice doznati s koje strane čuje zvuk i vidi li uopće svjetlo u noći.

Probijajući se mačetama kroz makiju, pronašli smo je oko 1.20, a do nje smo stigli oko tri sata. Bila je pothlađena, dehidrirana i malaksala, a osim više ogrebotina nije imala drugih ozljeda.

Hvala Mariju, Zoranu i svim HGSS-ovcima, njih 13 članova, kao i vatrogascima te direktoru hotela "Villa Paradiso", bez čije bismo pomoći teško pronašli našu gošću koja kod nas na odmoru ostaje do kraja tjedna – kazao nam je pročelnik HGSS-a Dubrovnik Marijo Benić, koji je koordinirao potragom.

Prisjetio se da su Njemici dali vodu, tablete magnezija i čokoladu da vrati energiju. No, ona nije imala snage odmah krenuti prema hotelu.

Stoga su spasioci načinili bivak, odnosno improvizirani šator, utoplili je i pustili da odspava kraće vrijeme. Malo prije pet sati pješice su krenuli prema hotelu i onamo su stigli sat nakon što su djelatnici Hitne medicinske pomoći utvrdili da se može vratiti u hotel.

#HGSS#AKCIJA SPAšAVANJA#HGSS DUBROVNIK