Dubrovnikbranko vujanović ima nova saznanja o simbolima slavne obitelji

Otkrivena prava zastava Marka Pola

Piše Joomla\CMS\User\User
U knjizi autor pokušava pokazati kako dosadašnji heraldički znak na zastavi i grbu Polovih ne mora biti onaj s tri crne ptice na plavoj podlozi koje simboliziraju tri brata Pola. Novi, po mnogome primjereniji heraldički znak Polovih, jest onaj “sokola i zeca”

Marko Polo obilazi svoj rodni grad
Snimio Ž.Petković
Na promociji knjige “Lucidar Marka Pola”, autora akademskog slikara i pedagoga Branka Vujanovića iz Zagreba, izrečena su nova saznanja o životu najvećega svjetskog putnika, još uvijek velikim dijelom prekrivenim velom tajni. Autor knjige istaknuo je svoja promišljanja o mogućoj novoj heraldici obitelji Polo, a Vladimir Depolo, predsjednik Međunarodnog centra “Marko Polo”, obrazložio je nove, svježe nalaze koji, pored poznatih, dodatno učvršćuju tezu o postojanju mogućeg korčulanskog podrijetla Marka Pola.

U knjizi autor javnosti pokušava pokazati kako dosadašnji heraldički znak na zastavi i grbu Polovih ne mora biti onaj s tri crne ptice na plavoj podlozi koje simboliziraju tri brata Pola. Novi, po mnogome primjereniji heraldički znak Polovih, jest onaj “sokola i zeca”, isklesanih na jednoj venecijanskoj kuli - vidikovcu u bijelome istarskome mramoru, koji je, prema Vujanoviću, pravi potpis Marka Pola.

Naime, autor je prvi put u javnosti plasirao tezu da je sokol, simbol svjetla, sunca, prosvjetljenja koji hvata zeca, simbola mjeseca emocija, nestabilnosti, vrlo važan Marku Polu, dobrom poznavatelju ondašnje astrologije i istočnjačke znanosti.

O tome svjedoči i naziv jednog otočića u Kini “Otok sokolova” kojemu je Marko za vrijeme svojih putešestvija Putem svile dao ime. Dobro educiran, Marko je poznavao tu simboliku, tvrdi Vujanović i zato je u putovanjima Zemlji izlazećeg sunca odabrao upravo sokola za svoj simbol. 

Upitni grb na zastavi obitelji Marka Pola
Stoga bi za Polovu heraldiku, po mišljenju autora knjige, bilo primjerenije upotrebljavati sokola i zeca umjesto tri ptice, kako je to do sada uobičajeno.

Izlažući nove dokaze o mogućem korčulanskome podrijetlu Marka Pola, Depolo je spomenuo novi pronađeni kameni grb korčulanske obitelji Pavlović, prezimena za koje se pretpostavlja da se tijekom povijesti mijenjalo u Polo, Dupolo, Depolo. Taj kameni grb, odbačen i pronađen na šutu, sada se čuva u privatnoj riznici. Depolo predlaže da ga Gradski muzej otkupi i javnosti izloži, kao još jedan u nizu mogućih dokaza o povezanosti Marka Pola s rodnom mu Korčulom.

Promocija u Zagrebu

Nakon Korčule, u Nacionalnoj biblioteci upriličit će se i zagrebačka promocija knjige “Lucidar Marka Pola”, gdje će biti pozvani svi veleposlanici u Hrvatskoj iz zemalja s Puta svile. Pokaže li se interes, knjiga će biti prevedena i na engleski jezik.