Dubrovnikkaos na ledini

Opuzen: smeće usred polja

Piše Joomla\CMS\User\User
Dok se vlasti prepucavaju, Opuzenci svoj otpad odlažu na priručnom deponiju na predjelu Modriča, čemu se protive građani udruženi u Udrugu za zaštitu obiteljskog gospodarstva koji su o tome pisali Fondu za zaštitu okoliša

Iako je Fond za zaštitu okoliša naložio gradu Metkoviću da prima opuzensko smeće, a Opuzenu da potpiše ugovor o sufinanciranju uređenja deponija Dubravica, na terenu se još uvijek ništa nije dogodilo. Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo optužuje Opuzence za opstrukciju projekta, a Ivo Mihaljević, gradonačelnik Opuzena, uzvraća da im Jambo ne želi ustupiti na uvid projektnu dokumentaciju sanacije.

Sramota

Opuzen vjeruje u ispravnost svoje odluke jer ulažu milijun vlastitih kuna pa stoga žele znati kako se one troše. Ivo Mihaljević jučer nije želio komentirati događanja oko deponija te nam je samo preko tajnice poručio da o tom pitanju nema ništa novo.

Međutim, prvi čovjek Metkovića kaže da su oni više puta Opuzenu slali na uvid projektnu dokumentaciju te da to nikako ne može biti razlog za nepotpisivanje. U međuvremenu su se Opuzenci snašli pa svoj otpad odlažu na priručnom deponiju na predjelu Modriča, čemu se protive građani udruženi u Udrugu za zaštitu obiteljskoga gospodarstva.

Denis Jerković / CROPIX

- Opuzensko smeće se sada odlaže na ledini usred poljoprivrednih površina - kaže predsjednik UZOG-a Jure Stanić, koji smatra da Opuzen treba potpisati ugovor o sufinanciranju. - To je velika sramota za grad Opuzen. Zbog neizvršavanja svojih obveza od gradske uprave Opuzena stanovnici ovoga grada izloženi su divljem odlagalištu usred polja - ističe Jure Stanić u pismu Fondu za zaštitu okoliša te dodaje: - Molimo i zahtijevamo da hitno intervenirate te izdate hitan nalog za uklanjanje odloženog smeća, a protiv odgovornih za ovaj ekološki incident pokrenete kaznene mjere.

Stanić smatra da nije u pitanju novac jer bi grad Opuzen, s obzirom na naplatu nadoknade za zakup trajnih nasada mandarina, trebao imati sredstva za podmirenje svoje obveze u sanaciji deponija. U Fondu za zaštitu okoliša, koji je glavni investitor sanacije, doznajemo da bi se problem deponiranja smeća trebao uskoro riješiti.

Direktor Vinko Mladineo pojasnio je da će Fond u investiciji sanacije, vrijednoj devet milijuna kuna, sudjelovati s 45 posto vlastitih sredstava uz uvjet da se istodobno s izvođenjem građevinskih radova dopusti deponiranje otpada svim jedinicama lokalne uprave iz doline Neretve. Mladineo je potvrdio obvezu grada Opuzena da potpiše ugovor o saniranju deponija Dubravica, prema utvrđenom modelu financiranja po broju stanovnika.

– Ako dođe do bilo kakvih problema i ugovor ne bude potpisan, Fond će arbitrirati u rješavanju ovog slučaja - zaključio je Vinko Mladineo.

#FONDZAZASTITUOKOLISA#STIPEGABRICJAMBO