DubrovnikBlagdan Svetog Ilije

Metković slavio Dan grada, okupili se Mostovci i hvalili rezultatima

Piše Stanislav Soldo
prociscac_dobrovic7-190716

Metković obilježava blagdan svog zaštitnika Svetog Iliju i Dan grada. Tim povodom u utoraka navečer u Gradskom kulturnom središtu upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena priznanja i nagrade.

Nako što je predsjednik Gradskog vijeća, Marin Veraja pozdravio sve nazočne, dopredsjednika Vlade, Božu Petrova, ministra zaštite okoliša, Slavena Dobrovića, ministra pravosuđa, Antu Šprlju, ministra gospodarstva, Tomislava Panenića, potpredsjednika sabora Roberta Podolnjaka, bivše saborske zastupnike Mosta,župana Dubrovačko-neretvanskog, Nikolu Dobroslavića, gradonačelnike i načelnike susjednih neretvanskih gradova i općina sa obadvije strane granice, predstavnike sportskog, kulturnog i javnog života grada Metkovića i doline Neretve, pročitani su brzojavi i čestitke iz ureda premijera Tihomira Oreškovića i predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur ovom prilikom je istaknula gradske projekte, koji se rade poglavito nasip obrane od poplava desne strane grada, naglasivši da je na polju infrastrukture ugovoreno 30 milijuna kuna investicija na užem području Metkovića. 

Ministar Dobrović je kazao da bi Metković mogao postati izvor održivih riješenja u zaštiti okoliša a otvaranje biljnog pročistača otpadnih voda u Prudu korak je ka tome. Potpredsjednik Sabora, Robert Podolnjak naglasio je da se u Metkoviću vidi sinergija lokalne i državne vlasti.

Potpredsjednik Vlade, Božo Petrov kazao je da vjeruje da nitko nije mogao ni sanjati što se može dogoditi u Metkoviću i što se može dogoditi na državnoj razini.

- Nemogu opisati koliko je veliko to što su nama građani dali. Kada nam nitko nije vjerovao građani Metkovća su nam dali povjerenje i nadamo se da smo to povjerenje i opravdali. Nikada nismo htjeli bilo što uništiti već pokazati da postoji pozitivna konkurencija  da se može drugačije. Može se i bez korupcije i bez nepotizma. Svi smo pozvani da damo sve od sebe da naša država ide prema boljoj budućnosti, kazao je Petrov.

U nastavku sjednice uručena su priznanja i nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrade za životno djelo uručene su Ratku Krstičeviću i Stipanu Borovacu. Dobitnici nagrade Narona su profesorica, Dragica Nikolić u području obrazovanja i dr. sc. Domagoj Vidović u području znanosti.

Nagradu Narona u za doprinos kulturi dobilo je Hrvatsko starinsko športsko kulturno društvo Narona, sekcija Domagojevi gusari. Bariša Ilić nagrađen je Nagradom Sveti Ilija za doprinos razvoju ornitologije u dolini Neretve dok je nagrada Lancarica za gospodarstvo pripala Ivici Mioču. svečanu sjednicu pjesmom je uveliČala klapa Sveti Nikola.

U prigodi blagdana Dana grada u organizaciji Matice hrvatske otvorena je izložba akademskog slikara, Josipa Škerlja.

#METKOVIć