Dubrovnikarhiv spašen  

Dubrovnik: matične knjige vraćene biskupiji

Piše Joomla\CMS\User\User
13. ožujak 2008. - 18:42
rgx time: 2.598762512207E-5

Više od dvjesto matičnih knjiga, ljetopisa i drugih zapisa, oduzetih tijekom komunističkog režima Katoličkoj crkvi i predanih Državnom arhivu, svečano je u srijedu vraćeno dubrovačkoj biskupiji. Povrat knjiga dubrovačkoj biskupiji prvi je takav u Hrvatskoj, a ostvaren je na osnovi ugovora između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije.

- Riječ je o više od 200 knjiga iz 47 župa, među kojima su i matice rođenih, vjenčanih, umrlih, te stanja duša, ljetopisa i drugih djela iz 17., 18., 19. i 20. stoljeća koje su od 1949., kada su oduzete Katoličkoj crkvi, činile oko 13,5 metara dužnih arhivske građe - rekao je ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivo Orešković dok je s dubrovačkim biskupom msgr. Želimirom Puljićem svečano potpisivao zapisnik o povratu knjiga u Palači Sponza.

Tom je činu, uz predstavnike Grada, nazočio i tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Franjo Dubravić kao predstavnik ministra kulture Boža Biškupića. Ivo Orešković ocijenio je da je novouređeno arhivsko spremište u samostanu sv. Klare, gdje će se vraćene knjige nalaziti te biti dostupne i javnosti, uređeno u skladu sa zahtjevima moderne arhivistike. Radi se o prostoru vraćenom 1997. dubrovačkoj biskupiji. Biskup Želimir Puljić zahvalio je Arhivu na suradnji, a kao uspomenu na povrat knjiga uručio je ravnatelju Arhiva na čuvanje original Obrednika koji je papi Ivanu Pavlu II. služio u liturgijske svrhe prigodom njegova trećeg posjeta Hrvatskoj 2003.

Epeha

#MATIčNEKNJIGE