DubrovnikPijan si, tablica ti visi...

Dubrovačka policija žestoko udarila po nesavjesnim vozačima, rekorder 'vrludavi' Makedonac kojemu je naplaćena drakonska kazna i oduzeta vozačka

Piše Ahmet Kalajdžić
12. kolovoz 2019. - 21:11

Brojna upozorenja o drakonskim kaznama zbog nepoštovanja prometnih propisa čini se da dubrovački vozači nisu ozbiljno shvatili. Pokazuje to najbolje devetnaestogodišnji Dubrovčanin koji je već prvog tjedna primjene novog zakona, a tijekom kontrole prometa u Komolcu, zaustavljen s motociklom Yamaha s gotovo nevidljivim registracijskim tablicama, koje su još uz to bile i postavljene naopako. Utvrđeno je da nema položen vozački ispit, a izmjereno mu je 0,46 promila alkohola te je zbog tih prekršaja kažnjen s 11 tisuća kuna.

Od inozemnih vozača neslavni je rekorder postao državljanin (33) Sjeverne Makedonije, koji je zaustavljen u noći u Ulici Iva Vojnovića. Alkotestom je vozaču izmjerena koncentracija alkohola od čak 2,65 promila tijekom vožnje kada je vrludao po cesti. Vozač se nije zaustavio na zvučne i svjetlosne signale policije, a kad je konačno stao, utvrđeno je da uz sebe nema vozačku dozvolu. Stoga je uz optužni prijedlog doveden sucu dubrovačkog Općinskog suda koji ga je novčano kaznio s ukupno 11.600 kuna, a izrečena mu je i tromjesečna zabrana upravljanja vozilima B-kategorije.

Prvih dana primjene novog zakona ništa bolja situacija nije bila ni u dolini Neretve. Tako je u Metkoviću zaustavljen 53-godišnji vozač zbog vrludanja na cesti i prelaženja iz jedne u drugu traku. Alkotest je pokazao čak 2,87 promila, vozač nije koristio sigurnosni pojas niti je kod sebe imao osobne dokumente. Sve je začinio i vrijeđanjem policije te je zadržan u Policijskoj postaji Metković do otrježnjenja, kada je zbog kršenja novog Zakona o sigurnosti prometa te Zakona o osobnoj iskaznici doveden u metkovski Općinski sud uz optužni prijedlog kojim policija traži vremensku kaznu od 40 dana zatvora, novčanu kaznu od 1600 kuna i tri mjeseca zabrane upravljanja vozila B-kategorije.

Prema podacima Ureda za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske, u nepuni tjedan primjene novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na županijskim je prometnicama izrečeno 659 strožih kazni. Tako su zbog prekoračenja brzine u naselju izrečene 142 kazne, a izvan naselja još 125 kazni, zbog alkoholizirane vožnje kažnjeno je 29, a zbog nepropisnog pretjecanja 82 vozača.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno skretanje platio je po 41 vozač, a nepropisno zaustavljanje i nepoštivanje prometnih znakova po 42 vozača. Bez vozačke je dozvole zatečeno i kažnjeno 13 vozača, zbog uporabe mobitela u vožnji 10, zbog nekorištenja zaštitne kacige sedam, a zbog vožnje bez položenog ispita u tako kratkom roku kažnjeno je troje vozača.

Početak primjene novih, drakonskih kazni komentirali su mnogi prometni stručnjaci. Dok se jedni zalažu za svojevrsno uvođenje "e-zida srama" i objave fotografija prekršitelja na internetskim stranicama MUP-a RH, drugi misle da bi to bilo dvojbeno. U jednom se većina slaže, a to je da nove mjere neće imati nikakva smisla ako se ne poveća izvjesnost kažnjavanja i poboljšanja uloge pravosuđa u ovom procesu.

Smatraju kako u smislu poboljšanja vozačke kulture i prevencije prometnih nesreća više vrijedi kazna od 500 kuna koja će biti naplaćena nego ona od 5000 kuba koja će zaobići obijesnog vozača. Prema podacima "Autoportala", prosječnog stanovnika Londona, pri vožnji s jedne na drugu lokaciju britanske metropole, prosječno snimi 30 kamera. Nema šanse da naprave prometni prekršaj, a da ne budu kažnjeni. Nema bolje prevencije i edukacije.

Alkoholni rekorder: Oj, ulice, i ti si pijana

Tijekom kontrole prometa velik dio kazni odnosi se i na vožnju pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola, od 3,01 promila, izmjerena je 43-godišnjem vozaču osobnog vozila dubrovačkih registracijskih oznaka koji je, tijekom kontrole prometa, zaustavljen prije nekoliko mjeseci u Stonu. Na njegovu sreću prekršaj je počinio prije stupanja na snagu novog zakona. Po novim odredbama platio bi kaznu od 5 do 15 tisuća kuna, uz oduzimanje vozačke dozvole na dulje vrijeme.

 

#DUBROVNIK#KAZNE#PROMETNA POLICIJA#ZAKON O SIGURNOSTI NA CESTAMA