Dubrovnikdramatično upozorenje

Dr. Ksenija Kaleb apelira na roditelje: Necijepljenu djecu ne upisujte u vrtić!

Piše PSD.
29. travanj 2015. - 00:47
Prvi slučaj ospica ovih je dana zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od kraja prošle godine epidemija ospica je poprilično uzela maha u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a sada se spušta i prema jugu.

Liječnici pozivaju na oprez jer su ospice vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom, a najugroženija su necijepljena djeca.

Oko 17 posto oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje zbog visoke temperature), proljev, a dogodi se i upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se kod šest posto oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji godišnje se registrira jedan umrli na tri do četiri tisuće oboljelih od ospica.

O ovom gorućem javnozdravstvenom problemu porazgovarali smo sa dr. Ksenijom Kaleb, pedijatricom iz Metkovića.

Koliko su ospice danas opasne?


- Ospice ili morbili su visokozarazna bolest. Prenose se kapljičnim putem poput prehlada. Tipičan osip se javlja tek oko pet dana od pojave bolesti, pa pacijent nesmetano širi zarazu misleći da je prehlada. Najčešće prolazi spontano, ali kod nemalog broja pacijenata dovodi do značajnih komplikacija poput akutne upale mozga, kronične degenerativne upale mozga, teže upale jetre i gušterače, a upala rožnice može dovesti do sljepoće. Upravo se zbog ovih komplikacija i provodi cijepljenje.

Imate li eventualno podatke o tome koliko roditelja ne želi cijepiti djecu?


- Roditelji sve više izbjegavaju cijepljenje zbog nekritičkog pisanja po javnim glasilima i društvenim mrežama, što je potpuno neopravdano. Ni jednim stručnim radom nije dokazana povezanost cijepljenja i, primjerice, autizma što se najčešće navodi kao razlog odbijanja. U našoj regiji procijepljenost se drži na nekih 85 do 90 posto, što je dobro jer da bi se epidemija dogodila smatra se da procijepljenost mora pasti ispod 85 posto.

Kakve su kazne i kakav je postupak za one koji se ogluše na cijepljenje djece?


Postupak kod odbijanja je taj da roditelj izjavi da ne želi cijepiti dijete. Pedijatar ga zatim šalje epidemiologu na razgovor da ga još jednom i epidemiolog pokuša razuvjeriti. Ako i dalje odbija, onda mora potpisati izjavu koju pedijatar šalje sanitarnom inspektoru Ministarstva zdravlja, koji dalje u proceduri aktiviraju Centar za socijalnu skrb da obave razgovor s roditeljima u smislu zanemarivanja zdravlja djeteta. Poslije slijedi postupak kod suca za prekršaje koji najčešće određuje kaznu od 2000 kuna. I tu sve staje. Roditelj plati, a dijete i dalje ostaje necijepljeno. Tu ne vidim nikakvoga smisla osim punjenja državnog proračuna.

Koliko takvi pojedinci ugrožavaju ostale?


- Ja sam svoje dijete redovito cijepila i mislim da, ako kao pojedinac želim živjeti u široj društvenoj zajednici, onda moram poštovati pravila koja ta zajednica ima, a temeljena su na stručnim postavkama. Ako zakon i struka kažu da treba djecu cijepiti, onda nije fer da necijepljena djeca pohađaju javne škole i vrtiće s ostalom cijepljenom djecom i izlažu ih opasnosti. Podsjećam da jedna doza cjepiva ne štiti dovoljno da bi bili sigurni, a cijela vrtićka populacija je cijepljena samo jednom dozom. Mislim da vrtići nikako ne bi smjeli upisati niti jedno necijepljeno dijete, osim ako liječnik nije postavio kontraindikacije cijepljenju.

PIŠE: Stanislav Soldo


Dvije su doze za cijeli život

Je li cjepivo protiv ospica sigurno za cijeli život?

- Cjepivo koje imamo je sigurno. Smatra se da cijepljena osoba stječe doživotni imunitet, ali je potrebno primiti obje doze. Prva je s godinu dana, a druga u predškolskoj dobi. Za napomenuti je da ako dijete nije primilo obje doze, onda nije zaštićeno kako treba i može oboljeti čak ako je primilo jednu dozu jer ga ne štiti dovoljno. Ipak bolje jedna nego ni jedna doza.

#OSPICE