Dubrovnikberbu PRIVODE KRAJU

Dok drugi voćari razbijaju glavu kome prodati mandarine, ovaj čovjek u neretvanskoj močvari uzgaja 'trpke i nejestive' bobice za kojima vlada pomama na tržištu

Piše Stanislav Soldo
10. listopad 2018. - 12:12

Bit će soka i pekmeza od aronije. Berba na plantažama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Jelčić-Kican" nedaleko od Metkovića uspješno se privodi kraju. Aronija je dobro rodila, plodovi su kvalitetni, a najveći problem je što se sporo beru.

– Od aronije standardno proizvodimo zbog naše prepoznatljivosti sok, čaj i džem. Premda ove godine imamo u planu ubaciti još koji artikl u ponudu, a to već planiramo kad odradimo sok od šipka – kaže nam Luka Jelčić.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu "Jelčić-Kican" zasađen je čak hektar ove egzotične biljke. Crne bobice najsličnije ribizlu ili borovnici, za kojima vlada pomama u čitavom svijetu zbog ljekovitih svojstava, beru se i prerađuju.

Čak 1700 grmova

Aronija je prepoznata na hrvatskom tržištu. Ipak, puno je patvorina koje se uvoze iz Poljske, kojima se zatim dodaje voda i takvi sokovi završavaju na tržištu. Ali ova neretvanska aronija itekako je bolja. U to se mogu uvjeriti svi koji je kušaju. Aroniju još zovu i super voćem ili vitaminskom bombom zbog svojih nutritivnih vrijednosti i antioksidansa te uspjeha u liječenju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Gdje mi to živimo: mladom dalmatinskom poljoprivredniku država blokirala račun iako je sudskim postupkom dokazao da je u pravu

'Želim da pogledate svojoj djeci u oči i plačete kao što sam i ja': mladi poduzetnik iz doline Neretve izazvao buru objavom na Facebooku

Na plantaži OPG-a "Jelčić-Kican" je 1700 grmova aronije, koje su ove jeseni jako dobro rodile.

– Plantaža će se širiti na možda još 1000 grmova uz postojećih 1700. I na tome planiramo stati jer nakon toga već prelazimo kvalitetu i idemo na količinu, a to uistinu ne želimo jer naša je aronija na tržištu prepoznata kao jedan od najkvalitetnijih proizvoda. Opet tu možemo zahvaliti području doline Neretve koja je sigurno jedno od najboljih područja za bavljenje voćarstvom - kazuje Luka Jelčić, koji planira jedan sasvim novim projekt s aronijom.

- Projekt se zove se nAronija. Zaseban brand koji je krenuo još prošle godine. I sve do sada smo ga razvijali. Od najsitnijih detalja do finalizacije ove godine, gdje smo startali s otkupom domaćih neretvanskih proizvoda. Još nismo javno predstavili brend, ali i to će se dogoditi do kraja listopada. I te iste proizvode pretvaramo u konačne proizvode, sokove, džemove, med.

Posebnost našeg novog brenda je ta što su sve komponente vezane uz Neretvu, kao što se vidi i u imenu tu je i Narona, a koristit ćemo i ostale nazive vezano za Neretvu. A tako nastavljamo i dalje da bismo promovirali našu dolinu. Isto tako, u planu nam je otvoriti već dogodine prve vlastite trgovine s našim proizvodima – otkriva Jelčić.

Što biste poručili mladim poljoprivrednicima koji se ovim poslom namjeravaju ozbiljno baviti?

– Preporučio bih im, poučen vlastitim iskustvom, da ne očekuju ničiju pomoć. Pa niti države.

Ako su u mogućnosti neka se prijave na EU fondove, podignu privatne kredite ili druge načine izvora financiranja. Prodaja same sirovine je postala jako teška, jer je prejak uvozni lobi i mi tu mali proizvođači nemamo šanse. Vidimo i ove godine kako ide prodaja mandarine, žalosno je da je mandarina brand u EU okvirima, ali samo na papiru. U stvarnosti je daleko od toga. Kao opciju vidim jedino udruživanje i zajednički plasman ili pretvaranje sirovine u finalne proizvode i plasiranje u EU, jer tržištu je potrebno takvih domaćih proizvoda, pogotovo u Austriji i Njemačkoj. Trebamo se voditi istarskim proizvođačima, jer oni su zasigurno primjer dobrog poslovanja – smatra Jelčić.

Sve se odmah proda

OPG "Jelčić" u svom malom prerađivačkom pogonu proizvodi sok, pekmez i čaj od aronije.

Sve što se proizvede od aronije odmah se proda jer su Neretvani prepoznali kvalitetu domaće ekološke proizvodnje.

Plod aronije nije baš ukusan, u što smo se i sami uvjerili, ali je, složit će se mnogi, vitaminska bomba. Bobice su dosta oporog i trpkog, neki će reći nejestivog ukusa. Ali sok i pekmez su nešto sasvim drugo, pa se aronija stoga uglavnom prerađuje.

Aronija se jako dobro aklimatizirala u neretvanskoj močvari. Zime joj nisu problem jer podnosi i do 40 ispod nule, a ni ljetne žege joj ne smetaju, samo što je ljeti treba redovito zalijevati, kazuje nam Luka.

Za Luku Jelčića nema nikakve dvojbe. On se riješio plantaže mandarina zasadivši sibirsku aroniju, koja se za sada pokazala kao pun pogodak. Dok drugi Neretvani ovih dana razbijaju glavu kome će prodati mandarine i hoće li im ostati neobrana, na stablima s aronijom nema ovakvih problema. Što se proizvede, to se i proda, a da proizvedu i duplo više, Jelčići bi bez ikakve muke sve mogli prodati.

Uspješno okončan spor sa Zavodom za zapošljavanje

Pravda je pobijedila nakon tri godine borbe. Znate kako se u narodu kaže: "Pravda je spora, ali dostižna". Službeno sam odblokiran i opet se mogu posvetiti svojim aktivnostima oko aronije uzdignute glave. Podsjetimo, kako smo već pisali, Luku Jelčića je blokirao Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je ocijenio da je nenamjenski potrošio dodijeljena poticajna sredstva za samozapošljavanje.

- Puno je tu nepravde učinjeno s njihove strane, što financijske, što zdravstvene. Na kraju krajeva, netko mora i odgovarati za ovo sve. Jedna stvar me žalosti u ovom svemu da, nakon što sam u medijima izišao s mojom pričom, tek sam tada shvatio koji su stvarni problemi i najgore od svega je to da ja nisam jedini. Postoji još puno ljudi sa sličnim problemima za koje se nadam da ipak neće doći do suda, neka to bude zadnja opcija i jednima i drugima. I za kraj, zahvalio bih cijeloj Hrvatskoj na podršci koju su mi pružili. Slali mi poruke privatno, dijelili objavu. Dovoljan je samo podatak da je objavu vidjelo više od 2 milijuna ljudi, rekao je Luka.

#DOLINA NERETVE#LUKA JELčIć#ARONIJA