Dalmacija Dubrovnik

Pomorci ‘G & V linea’ uspješniji nego lani

Na otoke prevezli 15 posto više putnika

Pomorci ‘G & V linea’ uspješniji nego lani

Već u nedjelju ujutro dugi redovi izletnika čekaju da bi kupili karte za plovidbu u ponedjeljak

Unatoč vrlo lošim i gotovo katastrofalnim najavama početkom ovogodišnje turističke sezone, dio se dubrovačkih malih brodara može čak pohvaliti kako su ne samo ponovili prošlogodišnje rezultate, nego ih čak i osjetno nadmašili. To se posebno može reći za pomorsku kompaniju “G & V line” u kojoj, unatoč tako dobrim učincima, od posla nemaju vremena zadovoljno trljati ruke jer bez odmora doslovce danonoćno plove akvatorijem južnog Jadrana.

- Našim katamaranom ‘Nona Ana’ na državnoj brzobrodskoj liniji broj 10 za otoke Šipan, Mljet, Korčulu i Lastovo ostvarujemo jako dobre učinke. U lipnju i srpnju smo ostvarili učinke na razini sezone 2008. godine, ali se u kolovozu možemo pohvaliti i s 15 posto boljim učinkom od istog mjeseca lani, kada smo također bili dobro popunjeni! U situaciji smo da imamo pune kapacitete pa su, primjera radi, u nedjelju ujutro već dugi redovi izletnika koji žele kupiti karte za plovidbu u ponedjeljak.

- Naravno da nas to istinski raduje, ali vjerujte kako iza toga stoji naporni rad cijele kompanije. Konkretnije, to su kapetani Ivo Svetac i Ivan Silić, ali pohvaljujem i svih deset članova posade koji, u grupama po petorica, imaju tjedne smjene jer je naš posao ljeti neopisivo naporan i zahtjevan.

- Inače, tjedno dva puta plovimo do Lastova i četiri puta do Korčule, a jednom samo do Luke Šipanske te Sobre i Polače na Mljetu. Posebno veliko zanimanje vlada za izlete do najudaljenijega jadranskog otoka, Lastova, a na razini 2009. godine očekujemo, ako se ovakav trend nastavi, povećanje broja putnika za prosječno 5 posto - ističe vlasnik “G & V linea” Lenko Garbin.

Dio pomoraca “G & V linea”, u rijetkim trenucima predaha, ističe kako “ako hoćemo živjeti, moramo raditi, jer nikome novac ne može pasti s neba” i dodaje:

- Ljubomore ima, kao i u svakom poslu, uostalom. Kod nas je, konkretnije, ima kod dijela malih brodara, ali se na nju ne osvrćemo jer nemamo vremena, moramo raditi, a ne govoriti - kažu pomorci.

tekst i slika: Ahmet Kalajdžić/EPEHA

Naslovnica Dubrovnik