Dalmacija Dubrovnik

di su pare?

Bankari iz Metkovića ukrali milijune, a živjeli skromno?: 'A. M. je voljela markirane krpice, ali vozila je svekrov stari Golf, a Z. V. ima sina koji je otišao živjeti kod punice, pa valjda bi mu kupila stan...'

di su pare?

Uhićeni bankari iz Metkovića koji su opljačkali poslovnicu RBA banke pronevjerivši pet milijuna kuna, o čemu već nekoliko dana bruji čitava Hrvatska, u svojem svakodnevnom životu ni po čemu nisu odavali da su milijunaši.

Živjeli su, moglo bi se reći, i skromno. Z.V. (44) je već dulje vrijeme bila jedina hraniteljica obitelji budući da joj je muž teško bolestan. Ona je više vremena provodila s njim u bolnici u Zagrebu nego kod kuće. Svi koji je poznaju ne mogu se načuditi da je ona pronevjerila novac.

Uhićen trojac koji je opelješio banku u Metkoviću, privedene dvije žene i jedan muškarac; Novac iz trezora prebacivali na svoje račune i članova obitelji, ukrali više od pet milijuna kn?

– Žena je skroz okej. Živjela je skromno bez ikakva luksuza i nikada ne bih rekla da je kadra učiniti takvo što. Ona je zadnja osoba za koju bih pomislila da će nešto ukrasti. Nema tu nikakva materijalnog bogatstva – rekla nam je jedna gospođa iz Komina koja jako dobro poznaje osumnjičenu Z.V. i njezine obiteljske prilike.

– Eto vidite, i sin joj je otišao živjeti kod punice, pa valjda bi mu kupila stan – rekla nam je.

Kako je iz banke u Metkoviću nestalo pet milijuna kuna?! Osumnjičene bankarice 'pljačku' su lukavo istempirale, ali razotkrila ih je kontrola iz Zagreba; Brojni detalji su sumnjivi

Hrvatski prosjek

Od hrvatskog prosjeka nije puno odskakala ni A.M. (38) iz Metkovića. Posao je dobila u RBA banci i mnogi su joj zavidjeli na tome. U gradu s više od dvije tisuće nezaposlenih, iz kojega se mnogi iseljavaju u Irsku, biti bankarska službenica za šalterom zgoditak je ravan jackpotu.

Oni koji je bolje poznaju kažu da je vozila svekrova Golfa starog desetak godina. Nije imala ni jahtu ni brod, a živjela je u svekrovoj obiteljskoj kući. Živjela je možda malo bolje od prosjeka. Voljela se lijepo odijevati u markirane krpice, ali to je sebi mogla priuštiti i od bankarske plaće.

Slično tvrde i poznanici direktora D.B. (57), koji je živio u Opuzenu, a prije nego što je došao u poslovnicu RBA banke također je radio u bankarskom sektoru. Opuzenci s kojima smo razgovarali potvrđuju da je živio skromno, a uz posao u banci, obrađivao je zemlju i bavio se proizvodnjom mandarina.

– Ako je on nešto kriv, onda je to po zapovjednoj odgovornosti. Ni po čemu se nije moglo zaključiti da ima novca – rečeno nam je u Opuzenu, gradiću s dvije tisuće stanovnika u kojem doslovno svatko svakoga poznaje.
 

Naslovnica Dubrovnik