Dalmacija Dubrovnik

kinezi na jugu

Plenković i Keqiang na gradilištu Pelješkog mosta svjedočili važnom trenutku; Nezapamćene mjere osiguranja u Dubrovniku, građani na ulicama primijetili neobičan detalj

kinezi na jugu

12:09 - Hrvatski i kineski premijer otkrili su metalnu ploču i simboličkim pritiskom na gumb spustili najveći, središnji pilot u morsko dno na gradilištu Pelješkog mosta.

- Iznimno mi je zadovoljstvo obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se sada od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2,5 sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku, rekao je Keqiang.

 

- Sve je jača kiša vani, to nam je poruka da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo da poslije kiše dolazi duga - kad bude izgrađen, most ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete, nego će biti prekrasna duga na zemlji. Kineski graditelji i hrvatski prijatelji mogu ostvariti takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u nesmetanom prometu koji će Pelješki most omogućiti, poručio je kineski premijer, a prenosi N1.

Plenković je zahvalio domaćinima, predstavnicima HAC-a i kineskim izvođačima radova koji rade na realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u RH.

"Riječ je o projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje jer će povezivati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu, znači nesmetan promet do krajnjega juga", kazao je hrvatski premijer.

 

11:30 - Hrvatska i kineska delegacija, predvođene premijerima Andrejom Plenkovićem i Lijem Keqiangom stigli su na gradilište Pelješkog mosta.

Premijeri su katamaranom stigli na Pelješac, a potom su do gradilišta nastavili automobilom, javlja N1.

Uskoro će simboličnim pritiskom na gumb spustiti najveći, središnji pilot na gradilištu Pelješkog mosta.

 

RANIJE: Kineska delegacija i njihovi domaćini iz hrvatske Vlade, među kojima su premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang, krenuli su jutros prema Brijesti odakle će premijeri Li Kediang i Andrej Plenković svjedočiti polaganju najvećeg pilota Pelješkog mosta. Promet je u Dubrovniku bio potpuno blokiran na pola sata zbog prolaska delegacije.

Građani Dubrovnika proteklih su dana u čudu tražili kontejnere smeća po susjedstvu. Gradska uprava još je u ponedjeljak poslijepodne objavila u kojim će ulicama ukloniti spremnike za skupljanje otpada iz sigurnosnih razloga uoči dolaska kineskog premijera Lija Keqianga s mnogobrojnom kineskom delegacijom, javlja Dubrovački vjesnik.

Građani Dubrovnika navikli su na posjete državnika, ali ovo je, kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova, najsloženije osiguranje dosad. Na dubrovačkom području, na terenu je preko 900 policajaca.

Delegacije će iz Dubrovnika katamaranom otploviti do Pelješca i potom se oko 11 sati prevesti do Brijeste, na gradilište mosta gdje radove izvodi kompanija China Road and Bridge Corporation.

 

Tom će prigodom kineski radnici zabiti u morsko dno najveći čelični pilot, a obilježit će se simbolički završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta i otkriti prigodna ploča.

Poslijepodne će se u Dubrovniku okupiti premijeri članica inicijative Kina+16 iz srednje i istočne Europe, a susret će početi šetnjom po Starom gradu. Ispred Ravelina, na Trgu oružja, pozirat će za zajedničku fotografiju.

Gala večera za uzvanike predviđena je također u Starom gradu, a poslije nje je najavljena izvedba Linđa.

U hotelu Palace sutra ujutro službeno počinje 8. summit Kina+16Kineska delegacija i njihovi domaćini iz Hrvatske vlade krenuli su jutros prema Brijesti odakle će premijeri Li Kediang i Andrej Plenković svjedočiti polaganju najvećeg pilota Pelješkog mosta.

Promet je u Dubrovniku bio potpuno blokiran na pola sata do prolaska delegacije., u sklopu kojeg se održava i poslovni forum, a države članice će s Kinom nakon plenarne sjednice potpisati niz bilateralnih sporazuma.

Naslovnica Dubrovnik