StoryEditorOCM
Dalmacijabiskup uzinić blagoslovio

Cijeli državni vrh na večeri od Kandelore

2. veljače 2019. - 23:21

Tradicionalna večera od Kandelore održala se u subotu navečer, uoči samog blagdana svetog Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika, u Revelinu. Budući je Vlada RH održala sjednicu u petak u Dubrovniku premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi ostali su na Festi pa su se svi odreda pojavili i na svečanoj večeri u Revelinu. Nakon što je danas popodne bila s ravnateljima dubrovačkih škola, susrela se s vatrogascima gradskih i županijskih postrojbi, buskupom dubrovačkim Matom Uzinićem, na večeri je bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kako već tradicija nalaže uzvanicima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zaželio im dobrovošlicu u Grad i na  Festu sv. Vlaha koju vjerni dubrovački puk slavi već 1047 put. Franković je uputio čestitke ovogodišnjim laureatima kao i svjetovnim predvodnicima feste festanjulima .

- Poštedit ću vas političkog govora jer u večeri koja prethodi čudesnom danu našega parca sjedamo za blagdansku trpezu kako bi se družili – kazao je Franković te potom zahvalio svima na uspješnoj suradnji i onome što su pridonijeli kako bi se Dubrovnik transformirao u Grad po mjeri svih građana.

Večeru je blagoslovio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Nikada kao ove godine nije bilo toliko uzvanika u Dubrovniku za Festu sv. Vlaha,  a kako i ne bi kada je ovo jubilarna godina kada se obilježava 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i deset godina od proglašenja Feste sv. Vlaha nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

Festa je otvorena na Kandeloru ispred parčeve crkve kada su ovogodišnji Festanjuli podigli barjak sv. Vlaha uz parčevu himnu, a danas na sam blagdan dubrovačkog nebeskog zaštitnika središnje misno slavlje održava se ispred Katedrale a predvoditi će ga hvarski biskup mons. Petar Palić.

Visoki dužnosnici među kojima i premiejer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovati će na misnom slavlju i procesiji.

S obzirom na loše vremenske prilike Dubrovčani očekuju još jedno parčevo čudo od čudesa kako bi procesija prošla bez kiše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:36