Dalmacija Dubrovnik

uzburkali se duhovi

Razdor u Veloj Luci zbog Šegonove marine: HDZ i načelnica uz investitora, no mještani su žestoko protiv; 'Nećemo odustati od utvrđivanja nepravilnosti!'

uzburkali se duhovi

Velolučani su protiv – preciznije, dio njih – a obitelj Šegon, uz podršku najvećih stranaka, nastavlja s pripremama za gradnju marine u mjesnoj vali.

Ništa se nije promijenilo ni nakon prošlonedjeljnog prosvjeda na kojem se, kako veli Sandra Baničević, jedna od inicijatorica peticije protiv marine, okupilo "100 do 150 ljudi, unatoč kiši".

I to je samo djelić borbe mještana.

– Nećemo odustati od utvrđivanja nepravilnosti zbog netransparentnosti projekta. Trenutna općinska vlast, kao ni sve prethodne, nije zaštitila vrijednosti jedinstvenih velolučkih vizura i panoramskih točaka.

Vizura Vele Luke je neprocjenjiva i svako njezino narušavanje, pogotovo trajno koje bi se dogodilo nastankom marine na predloženoj lokaciji, umanjuje konkurentnu sposobnost općine Vela Luka i svih njezinih stanovnika. Zato ćemo inzistirati na zaštiti vizure – obećava Baničević.

Prema njezinim riječima, ne postoji studija isplativosti vezana uz smještaj marine na toj ili bilo kojoj drugoj alternativnoj lokaciji.

– Takva studija je nužan preduvjet jer sadrži sve relevantne činjenice i aspekte vezane uz pozitivne i negativne posljedice izgradnje marine na toj ili alternativnoj lokaciji.

Takvu studiju, iako nije zakonski obvezna, što je regulatorni propust, dužna je napraviti lokalna samouprava ako odgovorno štiti javni interes i ravnopravnu konkurentnost svih u svome mjestu. I na tome ćemo inzistirati, a peticiju s potpisima poslat ćemo nadležnim tijelima, od Općine Vela Luka do Sabora i Europske agencije za okoliš – najavljuje Baničević. Potpisa je "oko 1300".

A u kojoj je fazi izgradnja?

Prije nekoliko mjeseci, kad smo posjetili Velu Luku, vidjeli smo betonske ploče – pontone u moru uz obalu na rivi – na njima bi trebala niknuti zgrada marine.

Radova tada nije bilo zbog turističke sezone, načelnica Katarina Gugić iz SDP-a najavljivala je kako bi, "prema riječima investitora, trebali krenuti u listopadu, a završetak se, prema njihovim najavama, očekuje u svibnju-lipnju 2019. godine".

Evo i prosinca na vratima, radova nema. Samo je buduće gradilište ograđeno. Pokušavali smo tada doći do projekta, zanimalo nas je kako će se zgrada uklopiti u valu, no nismo uspjeli. Ni onda, ni danas. Ni mi, ni bilo tko drugi.

Javili smo se ovih dana Ivi Šegonu, investitoru marine, čiji je otac Branko bio doministar financija dok je taj resor u vladi Zorana Milanovića vodio Slavko Linić. Šegonov odgovor proslijedila nam je starija savjetnica iz PR agencije iz Zagreba. S dobivenim se nismo usrećili. Na pitanje kada će početi izgradnja marine, napisali su:

– Nakon što su i županijske i općinske vlasti odobrile izmjene prostornog plana, ishođena je sva potrebna dokumentacija i potpisan Ugovor za radove na izgradnji LNT marine u Veloj Luci. Cjelokupan projekt bit će dovršen do početka nove turističke sezone.

Paviljon buduće marine je prikazan u glavnom projektu i sastavni je dio projektno-tehničke dokumentacije. Ne postoji nikakva obveza za javno objavljivanje istog – poručuje Šegon i naglašava kako "projekt kao takav zasigurno ne bi dobio 'zeleno svjetlo' niti sve potrebne dozvole za realizaciju da je utvrđen bilo kakav negativan utjecaj na okoliš".

I još napominjemo, lokalni je HDZ po Veloj Luci lijepio plakate u kojima se obračunava s protivnicima gradnje. Nešto suptilnije, ali s istom porukom, učinila je i Općina u dopisu zalijepljenom u mjestu. S potpisom načelnice.

U mailu kojim odgovara na naša pitanja, Šegonovu je marinu nazvala najznačajnijim projektom za razvoj "našeg mjesta".

Odnosno, nastavila je, marina je "možemo slobodno reći projekt od najvećeg javnog interesa za naše mjesto koji će umnogome pridonijeti ekonomskom oporavku i turističkom razvoju, ali i izmijeniti naše sadašnje poimanje turističke destinacije".

Na koncu je pozvala "sve koji imaju pitanja i nedoumice vezano uz taj projekt da se informiraju, da navrate u Županijsku lučku upravu i kod investitora te se upoznaju s projektom".

Mi smo pokušali, nismo uspjeli.

Naslovnica Dubrovnik