Dalmacija Dubrovnik

spremni i na referendum

Velika pobuna zbog gradnje čudnovatog projekta u Veloj Luci; Mještani su bijesni jer će im zatvoriti pogled i zagaditi more, no sa svim bi se trebali pomiriti - zbog ekonomske koristi?!

spremni i na referendum

U Veloj Luci pobuna i peticija protiv marine Ive Šegona, sina glasovitog Branka, pomoćnika financija dok je taj resor u vladi Zorana Milanovića vodio Slavko Linić.

Sandra Baničević, jedna od inicijatorica peticije, veli da je odaziv "sve intenzivniji, za tri dana potpisalo je petstotinjak ljudi". U planu je i prosvjed.

Pisali smo nedavno o velolučkom čudnovatom projektu prema kojem bi u moru, usred vale, na već postavljenim pontonima trebala niknuti zgrada, a uz nju i marina.

U spomenutoj peticiji mještani koji traže "hitno zaustavljanje radova luke nautičkog turizma Vela Luka na trenutnoj lokaciji", tvrde da "u elaboratu koji je investitor projekta LNT Vela Luka naručio od tvrtke Interkonzalting stoji da će krajobraz, odnosno izgled lokacije biti trajno promijenjen izgradnjom i korištenjem ovog zahvata, no s obzirom na ekonomsku korist koju bi zahvat trebao donijeti Općini, smatra se prihvatljivim.

"Međutim", citiramo dalje tekst peticije, "nigdje ne postoji vizualna studija, model ili fotomontaža koja prikazuje tu trajnu izmjenu krajobraza, iako se radi o preko 5 metara visokim objektima i zatvaranju jedinog pogleda koji uvala ima prema otvorenom moru".

Negativan utjecaj

Peticija spominje i da je u elaboratu naveden negativni utjecaj "zahvata" – tj. buduće marine – kako na morsko dno i pripadajuću biocenozu, tako i na kvalitetu mora te ekološku raznolikost.

"Takvi utjecaji su zanemareni, iako je 90 posto turista koji posjećuju Hrvatsku, u anketi koju je proveo Institut za turizam, ocijenilo upravo čisto more kao glavni motiv dolaska u Hrvatsku. Bez vidljive procjene zaključeno je da su svi ti negativni utjecaji prihvatljivi u odnosu na ekonomski aspekt zahvata", stoji u peticiji u kojoj se navodi i da nije detaljno istražen ekonomski aspekt marine, niti postoji usporedba "sa sličnim primjerima u Hrvatskoj i svijetu unatoč faktoru koji se u slučaju ove studije nije smio izuzeti, a odnosi se na specifičnost uvale i lokacije zahvata u samoj uvali".

Baničević za "Slobodnu" dodaje: "Lokacija zahvata je interes ne samo Velolučana i otočana, nego svih građana RH i EU-a. Prema tome, inicijativu potpisujemo svi koji smatramo da lokacija zahvata nije u skladu s konceptom održivog razvoja te da će isti trajno nagrditi prirodne resurse Vele Luke", informira nas i napominje:

"Daljnji koraci su slanje peticije svim resornim institucijama koje su nadležne donositi odluke i rješenja za projekt izgradnje LNT Vela Luka. I, ako to bude potrebno, u konačnici i referendum", izjavila nam je Baničević.

Pokušali smo dobiti komentar od Katarine Gugić, načelnice Vele Luke. Nismo uspjeli.

 

Investitor: 'Gotovi smo do sezone'

Ivo Šegon, investitor marine, kratko je odgovorio na naša pitanja. "Nakon što su i županijske i općinske vlasti odobrile izmjene prostornog plana, ishođena je sva potrebna dokumentacija i potpisan Ugovor za radove na izgradnji LNT marine u Veloj Luci.

Cjelokupan projekt će biti dovršen do početka nove turističke sezone. Što se tiče najavljene peticije, možemo reći da je izneseno niz neistina kojima se pokušavaju obmanuti građani Vele Luke i opstruirati projekt koji je dobio punu podršku", zaključuje Šegon.

Naslovnica Dubrovnik