Dalmacija Dubrovnik

nova lista

Kraj nepravednom korištenju nekretnina: 'Sramota je da neki žive u gradskom stanu, a svoje iznajmljuju'

nova lista

To i više nakon što je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća dubrovački gradonačelnikMato Franković rekao 'kako neke obitelji imaju prihode od 10 tisuća kuna po glavi obitelji, a koriste gradski stan', te da na taj način 'uzimaju te stanove nekom potrebitijem'.

Ovaj podatak zaista zvuči porazno u Gradu gdje su prosječne cijene najmova podstanarskih stanova između 3500 do 7000 kuna, i to ako imate sreće iznajmiti stan kroz cijelu godinu.

Porazan je i podatak da od 56 stanova u izvornom vlasništvu Grada, njih čak 34 stanara koriste bespravno. O tome se već godinama šuška, ali ni jedna vlast se do sada nije uhvatila ukoštac s ovim problemom na ovaj način.

Naša sugovornica, i sama korisnica gradskog stana, apsolutno je za objavu imena bespravnih korisnika, posebno onih koji imaju velike prihode, a koriste gradski stan čiji se najam mjesečno naplaćuje između 150 do 200 kuna.

- Dajte imena tih ljudi! - apelira ova Dubrovkinja, te dodaje kako joj je poznato da ima i onih kojima je gradski stan ugovorom dan na doživotno korištenje.

Drugima, kao njoj, svake se godine u vrijeme Vlahušićeva mandata morao produžavati ugovor, uz prethodno predočenu dokumentaciju o primanjima za sve članove obitelji te neposjedovanju nekretnina.

- Znam za čovjeka koji živi u gradskom stanu, a svoj afitava. Zbog toga ga je i njegova vlastita obitelj prozivala. Njemu je, koliko mi je poznato, taj gradski stan dodijeljen doživotno, pa ne znam kako će sad ova gradska vlast prekinuti takav ugovor - kaže.

- Da mi je to otac rođeni, ja bih ga prozvala! Gradske stanove trebaju dobiti ljudi iz Grada sa svojom djecom. Nemojte me krivo shvatiti, ali ne može ovamo doći netko iz Foče, roditi dvoje djece i dobiti gradski stan - mišljenja je.

Tko su ti ljudi?

Objavi natječaja za utvrđivanje Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam prethodila je revizija, kojom je obuhvaćeno 107 stanova, od toga 56 u izvornom vlasništvu Grada Dubrovnika te 51 stan u postupku povrata ranijim vlasnicima (Republici Hrvatskoj, Dubrovačkoj biskupiji, Pravoslavnoj crkvi...), odnosno u tzv. derivativnom vlasništvu. Od 51 stana koji su u postupku povrata ranijim vlasnicima, 25 korisnika ispunjava uvjete da ostane u njima, dok te uvjete ne ispunjava 26 korisnika, stoji u priopćenju Grada Dubrovnika od srijede.

Korisnicima koji ne zadovoljavaju uvjete iz Odluke o najmu stanova Grad Dubrovnik poslat će poziv za povrat stana, a ako oni to ne urade, iskoristit će sve pravne radnje kako bi došao u posjed stanova u svome vlasništvu, kažu u Gradu.

Od bespravnih korisnika zahtijevat će se i plaćanje naknade za bespravno korištenje stana od 16 kuna po kvadratnom metru. Za sada se o imenima bespravnih korisnika ne govori, osim neslužbeno, ali prema našem pravnom izvoru, nema zakonske prepreke da se ona ne objave.

Vrlo je vjerojatno da će se neki od njih opirati vraćanju ključeva jer, da su imali imalo morala, ne bi se ni uselili u gradski stan s primanjima od 10 tisuća kuna po glavi obitelji. Tužbe na sudu mogu potrajati godinama, pa je na Gradu da osmisli učinkovit način na koji će iseliti bespravne korisnike svojih stanova.

Kriteriji za useljenje

Prema nedavno objavljenom tekstu Natječaja, pravo na podnošenje zahtjeva za davanje stanova u najam ima punoljetna osoba koja, uključujući sve članove svoga obiteljskog domaćinstva, ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Grada Dubrovnika.

Kako bi se mogli prijaviti na natječaj, podnositelj zahtjeva i članovi obiteljskog domaćinstva na području Grada Dubrovnika moraju imati prebivalište u neprekidnom trajanju od najmanje 15 godina, računajući do dana podnošenja zahtjeva.

Ukupna mjesečna primanja po članu obiteljskog domaćinstva u prethodnoj godini ne smiju prelaziti 50 posto iznosa prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini te u vlasništvu ili suvlasništvu ne smiju imati nekretnine.

Uvjeti za sudjelovanje u natječaju su i da ne koriste bez valjanog pravnog temelja stan ili drugu nekretninu u vlasništvu Grada Dubrovnika ili nad kojom Grad Dubrovnik ima vlasničko-pravna ovlaštenja, te da nemaju nepodmirenih dugovanja prema Gradu Dubrovniku. 

Naslovnica Dubrovnik