Dalmacija Dubrovnik

RAT svim sredstvima

U Dubrovniku osvanuli skandalozni plakati: Vlada i EU sufinancirali oglase kojima se koči projekt golf terena na Srđu

RAT svim sredstvima

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu (ICSID) tvrtka "Razvoj golf" pokrenula je tužbu protiv Republike Hrvatske.

Optužujući državu da ih već desetak godina koči u realiziranju investicije u koju je već uloženo 130 milijuna eura, "golferi" u arbitražnom postupku traže 500 milijuna eura. To je ujedno i najveći od osam odštetnih zahtjeva koji se trenutačno vode pred ovim arbitražnim centrom.

Plakati koji su ovih dana osvanuli na bilboardima u okolici Dubrovnika, a sufinancirani su sredstvima Europske unije i hrvatske Vlade, u pravnom su pogledu novi dokaz da se u Hrvatskoj koči projekt iza kojeg stoji izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, suprug poduzetnice Maje Brinar Frenkel.

Iako u napomeni otisnutoj sitnim slovima stoji da poruka s plakata odražava samo stajalište Zelene akcije, za Vladu premijera Plenkovića veoma je neugodna činjenica da je financirao ne samo antipoduzetnički, nego čak i antisemitski plakat. Naime, kad budu donosili odluku o arbitraži, suci u Washingtonu vidjet će da s plakata koji je sufinancirao Vladin Ured za udruge vrišti poruka: "Reket, a ne golf".

S golferske palice curi krv, što bi izraelskom poduzetniku trebala biti jasna poruka kakva ga investitorska sudbina čeka u Hrvatskoj.

Naslovnica Dubrovnik