Dalmacija Dubrovnik

pištolj u usta

'Prosut ću ti mozak!': otkrivamo detalje brutalne pljačke u Dubrovniku, uspješni poduzetnik demantira glasine o kojima bruji cijeli grad; Razbojnik nije ispraznio sef, već ga je ponio sa sobom!

pištolj u usta

Policija intenzivno traga za nepoznatim muškarcem koji je 12. rujna, oko 18 sati, iz obiteljske kuće na predjelu Gornji Kono u Dubrovniku, uz prijetnju vatrenim oružjem, ukrao novac – jedino je što je javnost doznala iz priopćenja PU dubrovačko-neretvanske.

U interesu istrage, policija nije mogla reći ništa detaljnije, a građani, zgroženi brutalnošću zločina koji vjerojatno samo stjecajem okolnosti nije dobio krvavi završetak, komentiraju i najmanji dostupni detalj razbojstva u gusto naseljenom dubrovačkom gradskom predjelu Gornji Kono.

Poznato je tek da je, prema neslužbenim informacijama, razbojnik s pištoljem upao u kuću, te djevojci koju je tamo zatekao, uz zahtjev da mu preda sav novac, stavio pištolj u usta, zahtijevajući od nje da mu preda sav novac u stanu.

Prestrašena, djevojka mu je predala sve što je tražio, a riječ je o, službeno, još nepoznatom iznosu novca, Nakon toga razbojnik se udaljio u nepoznatom smjeru. Unatoč relativno brzoj dojavi policiji o pljački, drski se razbojnik uspio udaljiti, a potraga koja je uslijedila nije rezultirala i uhićenjem.

Vozi utrke

Bijeg je pun nepoznanica jednako kao i provala: upitno je kako je provalnik znao da je djevojka sama u kući, a mladić s kojim živi trenutačno u Francuskoj. Naime, vlasnik stana, mladi i uspješni dubrovački poduzetnik Žarko Knego, u svome stanu već dulje vrijeme živi s djevojkom Maris Sturicom, koja je zaposlena u prestižnom, s pet zvjezdica ovjenčanom dubrovačkom hotelu "Rixos Libertas".

I premda su mediji objavili kako se s mjesta događaja udaljio vozilom VW, za kojim je zbog jedne dojave po gradu uskoro uslijedila opsežna potraga, istini je, pretpostavlja se, bliža opcija kako je bila riječ o sigurnijem i manje uočljivom bijegu pješice niz neke od brojnih skalina.

Inače, poduzetnik Knego poznat je po nautičkom turizmu u kojem je stvorio ime i hvalevrijedne učinke poslovanja. Ništa manje nije poznat ni kao vozač utrka za autoklub "Dubrovnik Racing", a s jednim je partnerom iz Zagreba otvorio dva lokala zdravih napitaka od svježe cijeđenog voća, pod nazivom "Fresh".

Po gradu su se pojavile i spekulacije o mogućnosti da je oružju sklon provalnik povezan s nekim od nezadovoljnih radnika tih objekata. Međutim, u izjavi za medije Knego je ne samo potvrdio kako zna za pljačku, nego i opovrgnuo glasine o pljački golemog iznosa novca koji je, navodno, bio namijenjen kupnji novog vozila za utrke.

– Gluposti, nisu to bili nikakvi novci za automobil niti je to iznos o kojem se sada, kako čujem, govori – pojasnio je, te dodao i to kako nikome nije nikada ništa bio dužan.

Pobjegla kod roditelja

Vrlo brzo nakon dojave, na mjesto oružane pljačke stigli su inspektori dubrovačke kriminalističke policije. Obavili su očevid i uzeli izjavu od vidno prestrašene djevojke, koja je, nakon toga, u strahu za svoj život otišla u Konavle, gdje je noć prespavala kod roditelja u obiteljskoj kući.

Neslužbeno smo iz izvora bliskih djevojci i istrazi doznali ipak neke detalje koji, moguće je, bacaju više svjetla na to razbojstvo. Provalnik je, navodno, ušao kroz nezaključana vrata stana i prijeteći od djevojke zatražio novac. Izostanak vike i galame moguće je objasniti upravo nasilnim guranjem cijevi vatrenog oružja u usta i prijetnjom da šuti ili će joj "prosuti mozak".

Kad mu je pokazala gdje se nalazi sef, razbojnik ga, prema onom što smo doznali, nije ispraznio, nego ga je uzeo i ponio sa sobom! U njemu je, neslužbeno doznajemo, bilo oko 10 tisuća eura i još 30 tisuća kuna!?

Vlasnik triju tvrtki

Prema dostupnim podacima iz poslovanja, Žarko Knego je vlasnik triju tvrtki na različitim dubrovačkim adresama, od kojih su dvije turističke agencije. Tako je "Artina" d.o.o. registrirana za trgovinu na veliko, 2016. je uprihodila 241.639 kuna, što je 109.604 kune manje nego u prethodnoj 2015. Lanjski prihod agencije "Korkyra Navis" d.o.o. bio je 352.491 kunu, ili 63.409 kuna više nego 2015., dok se treća Knegova tvrtka, agencija "Regina Maris", može pohvaliti s najvećim prihodom prošle godine: 1.874.859 kuna, ali i s 542.884 kune većim minusom u usporedbi s 2015. godinom. Podatke o ugostiteljskom poslovanju nismo pronašli, što ne znači da Knego i tu nije aktivan.

Naslovnica Dubrovnik