Dalmacija Dubrovnik

prosvjedovali na rivi zbog loše povezanosti s kopnom

Prosvjed Lopuđana: Imamo pravo na brzobrodsku liniju

prosvjedovali na rivi zbog loše povezanosti s kopnom

Svjesni smo da u trenutačnoj krizi ne može doći neki novi brod, pa mi ne tražimo ništa posebno, nego samo da katamaran ‘Nona Ana’, koji održava brzobrodsku liniju sa Šipanom, tiče i Lopud, poručuju mještani

Svjesni smo da u trenutačnoj krizi ne može doći neki novi brod, pa mi ne tražimo ništa posebno, nego samo da katamaran ‘Nona Ana’, koji održava brzobrodsku liniju sa Šipanom, tiče i Lopud, poručuju mještani

Lopuđani su na desetak minuta barkama zaustavili
uplovljavanje broda 'Tijat’ kako bi iskazali nezadovoljstvo 
Admir Buljubašić / CROPIX
Pedesetak mještana Lopuda u ponedjeljak se okupilo na rivi prosvjedujući zbog loše povezanosti njihova otoka s kopnom.

Lopuđani su i barkama simbolično blokirali rivu i nakratko spriječili uplovljavanje broda “Tiat” na redovnoj liniji između Dubrovnika i Elafita. Nakon desetak minuta, barke su se pomaknule, a brod je ipak pristao na Lopud.

 - Sramotno je da se naša država ne pridržava Zakona o otocima, po kojem mi, uz postojeću, imamo pravo i na brzobrodsku liniju dva puta dnevno. Ovim prosvjedom željeli smo skrenuti pozornost na to, kaže Iris Šimunović, jedna od organizatorica mirnog prosvjeda.

Lopuđani ističu kako se pedeset posto prometa prema Elafitima brodovima Jadrolinije odvija prema njihovu otoku, te da jedna linija nikako ne može zadovoljiti potrebe Lopuda.

 - Za Lopud plovi jedino 55 godina stara “Postira”, koja je i teretni i putnički brod. Mi volimo našu “Postiru”, ali osim što nam treba brzobrodska linija, vrijeme je i da se “Postira” uredi. U kakvom je stanju, pokazuje i nedavni kvar zbog kojeg je na remontu, a u zamjenu su nam poslali manji i sporiji brod, kazuje također jedna od organizatorica prosvjeda Franka Karamehmedović.

Na Lopudu su usporedili i povezanost drugih otoka s kopnom, pa predsjednik Mjesnog odbora Kristo Obuljen kaže:

 - Za Šipan, prema kojem ide manji broj ljudi nego na Lopud, uz “Postiru”, koju trenutačno mijenja “Tiat”, postoji i brzobrodska linija, a vozi i trajekt. To je ono u našoj najbližoj okolici, a da ne govorimo o tome da na zadarskom području plove brodovi i katamarani 22. stoljeća, a nama šalju prastare i spore brodove. Lopuđani kažu kako su se obratili svima kojima su mogli, od Ministarstva mora do Grada Dubrovnika, no da se rješenje ne nazire.

 - Svjesni smo da u trenutačnoj krizi ne može doći neki novi brod, pa mi ne tražimo ništa posebno, nego samo da katamaran “Nona Ana”, koji održava brzobrodsku liniju sa Šipanom, tiče i Lopud. Brodar nema ništa protiv, a sve zajedno na cijeloj liniji to je samo dvadeset minuta duže plovidbe. No, u Gradu smo dobili odgovor kako se to više ne bi moglo zvati brzobrodskom linijom kad bi “Nona Ana” pristajala i na Lopud, a zaboravlja se da se ta linija održavala do unatrag dvije godine kad je bez objašnjena ukinuta, kaže Iris Šimunović.

Inače, ovaj prosvjed na Lopudu organiziran je samo mjesec i pol dana nakon posjeta državnog tajnika za more Branka Bačića i dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice, koji su obećali bolju povezanost Lopuda s kopnom, a otočani govore kako nemaju previše vremena za čekanje jer dolazi turistička sezona pa očekuju konkretne poteze.

Bolje za Karađorđevića

Lopuđani su svoje nezadovoljstvo iskazali i transparentima na kojima je pisalo “Brže veze - brži napredak”, a aludirajući na povezanost drugih otoka s kopnom, nosili su i natpis “Zar nismo svi jednaki”. “Da se vratim na vesla”, bio je također jedan od transparenata.

Na vozilu apartmana Mihajlović izvješen je i natpis kojim se traži poštovanje odluka Sabora, odnosno Zakona o otocima, uz napomenu: ”Bolji nas je brod vozio za vrijeme dinastije Karađorđevića. Sramota.”

Naslovnica Dubrovnik