StoryEditorOCM
DalmacijaProjekt 'težak' 225 milijuna eura

Zračna luka Dubrovnik u sezonu ulazi s novim putničkim terminalom, najave jamče nove rekorde

Piše Belka Elezović
13. svibnja 2017. - 01:10

Novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik počeo je s radom u veljači ove godine. Zgrada terminala vrijedna 63 milijuna eura simbolično je, kako je ranije i najavljivao direktor Roko Tolić, otvorena u petak navečer, na Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Tolić, kao domaćin pozdravio je goste, ministricu regionalnog razvoja i fonodova Europske unije Gabrijelu Žalac, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, predstavnike županijske i gradske vlasti, a posebno arhitekta Antu Kuzmanića.

U svom obraćanju Tolić je kazao kako troškovi i rokovi na izgradnji terminala nisu probijeni, te se zahvalio Vladi, kao i ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i EU koja je uložila 225 milijuna eura.

Nazočne je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić te ministar Butković koji je u ime premijera Andreja Plenkovića pozdravio goste i prociijenio da je Dubrovnik dobio europsku zračnu luku, te poručio da Vlada intenzivno radi na povezivanju Dubrovnika a posebno na krunskom projektu Pelješkog mosta.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je otvaranje terminala, te pozdravila goste preko video linka, a svečanu vrpu su razvezali Tolić, Žalac i Butković.

Podsjetimo, stari putnički terminal dubrovačkog aerodroma imao je kapacitet od 1,5 milijuna putnika godišnje, dok će novi prošireni objekt će moći uslužiti više od dva milijuna. Nova zgrada terminala ima četiri aviomosta kojima će putnici izravno ulaziti u zrakoplove iz zgrade.

Putnički terminal nastao je integracijom triju postojećih aerodromskih zgrada, a radove vrijedne 476 milijuna kuna izveo je konzorcij hrvatskih tvrtki KFK Tehnika – Kamgrad.

Riječ je o dijelu projekta Razvoj i obnova Zračne luke Dubrovnik vrijednog ukupno 225 milijuna eura. Od spomenutog je iznosa 32,5 milijuna eura dobiveno iz tzv. Junckerova plana poticanja ulaganja – Europskog fonda za strateške investicije (EFSI). Oko 160 milijuna eura odobrila je u srpnju 2016. Europska komisija, dok se ostatak financira kreditima EIB-a i HBOR-a (32,5 milijuna eura) i vlastitim sredstvima ZL u iznosu od 34,5 milijuna eura.

Osim novog terminala, projekt obnove zračne luke uključuje i obnovu uzletno-sletne staze, gradnju upravne zgrade, proširenje stajanke na zapad i istok, gradnju nove stanice za spasilačko-vatrogasne službe, terminala i hangara općeg zrakoplovstva.

Prošle godine Zračna luka Dubrovnik zabilježila je rekordan broj putnika, skoro dva milijuna, što je za 17 posto više nego 2015. Ukupni prihodi iznosili su oko 280 milijuna kuna, a očekivana dobit 85 milijuna kuna.

Najave za ovu sezonu također jamče nove rekorde. Očekuje se porast prometa prema brojnim destinacijama, kao što su primjerice London, Beč, Manchester, Birmingham, Glasgow, Varšava ili Dublin. Zračnim putem najviše putnika u Dubrovnik stiže iz Velike Britanije, slijede Francuska i Njemačka te hrvatska odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:47