Dalmacija Dubrovnik

obiteljska drama

Dječak pao u stanje šoka: u Župi dubrovačkoj odgođena ovrha nad devetogodišnjakom

obiteljska drama
Do drugih sudionika ove mučne priče bilo je teško doći. Odvjetnik majke djeteta nije nam se javljao na opetovane pozive, a Gordana Buljan Flander s Poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu nije željela davati nikakve komentare

U Brašini u Župi dubrovačkoj u petak popodne dramatične scene.

Nakon dugotrajnog, mučnog i kontroverznog postupka devetogodišnji dječak koji je živio s ocem, na licu mjesta, uz policijsku pomoć trebao je biti predan majci.

Dijete je vrlo teško primilo postupak, upalo je u stanje šoka, pa je morala intervenirati i hitna medicinska služba, te ga smiriti.

U očevoj kući u kojoj je s djetetom bila njegova tetka, vjerojatno zbog odbijanja djeteta dugo se pregovaralo, a majka je nakratko ušla u kuću, a potom čekala vani. Otac sedmogodišnjaka, inače bivši policajac nije bio na ovrsi, jer je preventivno pritvoren kako ne bi ometao ovrhu. Njega se, naime, teretilo da utječe na sina.

Na koncu se moralo odustati od ovrhe, pa je dogovoreno da se odgodi do slijedećeg tjedna.

Što je prethodilo nemilim scenama objasnila nam je odvjetnica oca s kojim dječak dosad živio. Nakon razvoda roditelja, otac je dobio skrbništvo nad djetetom, objašnjava odvjetnica Draženka Horvat iz Rijeke.

- Postupak razvoda pokrenut je 2011., a presuda je postala pravomoćna 2013. U tom postupku je provedeno vještačenje u Poliklinici za zaštitu djece u Zagrebu, tijekom kojeg je utvrđeno da majka boluje od paranoidnog poremećaja osobnosti te poremećaja osobnosti. Preporuka je Poliklinike bila da majka mora ići na psihoterapijski tretman. Majka temeljem svoje dijagnostike gubi skrbništvo nad djetetom i dijete, temeljem pravomoćne sudske odluke Općinskog suda u Dubrovniku, nastavlja živjeti s ocem – obrazlaže njegova odvjetnica.

- Tom odlukom uređeni su susreti s majkom. No, Centar za socijalnu skrb iz Dubrovnika ignorira dijagnostiku majke, ne šalje je na adekvatan psihoterapijski proces, već je šalje u Opću bolnicu Dubrovnik gdje joj psihijatar izdaje potvrdu da je zdrava. Centar je drži za zdravu, a dijete ne priprema za susrete i druženje s majkom jer nisu bili u kontaktu 4-5 godina. Uključili su ga vrlo kasno, tek prije nekoliko mjeseci – kaže Draženka Horvat.

Postupak ovrhe pokrenut je od Općinskog suda u Dubrovniku, a već su održana 4 ročišta radi predaje djeteta majci. Otac ni u jednom trenutku nije sprječavao postupak ovrhe. Zadnja ovrha bila je zakazana u prosincu prošle godine.

- Podnijeli smo zahtjev za izuzeće Centra iz ovog predmeta, i ravnatelja i svih suradnika, a predmet o izuzeću je u rješavanju u Ministarstvu socijalne politike i mladih. O tom zahtjevu za izuzeće do danas nije odlučeno, ali sud usprkos svim saznanjima i dalje upire i forsira prisilno odvođenje djeteta od oca. U međuvremenu, podnose kaznenu prijavu protiv oca zbog neprovođenja i nepoštivanja odluke o razvodu gdje su određeni susreti i druženja majke s djetetom. A on to nije sprječavao, o tome postoje i snimke – kaže odvjetnica, koja u petak nije mogla prisustvovati ovrsi i nastavlja:

- Otac je protiv svih sudionika postupka podnio kaznenu prijavu, protiv djelatnika za socijalnu skrb, sudaca i sudskih ovršitelja. Protiv njega se vodi kazneni postupak zbog nepoštivanja sudske odluke. Prvo ročište je bilo održano 9. veljače ove godine, gdje njegova bivša supruga u svom iskazu tvrdi da dijete nije vidjela godinu i pol dana u postupku razvoda, niti je doprinosila za uzdržavanje svog djeteta. Svi ignoriraju njezinu dijagnostiku i ide se na izmjene odluke o skrbništvu djeteta. Njega su kazneno procesuirali za djelo koje nije počinio. A onda su ga 24 sata prije ovrhe djeteta uhitili zbog kaznenog djela kojim ga terete da manipulira s djetetom kako će se ponašati u postupku ovrhe. Čim dijete izrazi svoju volju s kime želi živjeti, oni to automatizmom tretiraju kao manipulaciju roditelja kako dijete ne bi moglo viđati majku. Dan prije ovrhe imamo efekt iznenađenja, uhićuju oca. Sud dolazi po dijete, a tko će ga predati sudu i majci kad su mu otac i odvjetnica spriječeni biti tamo? S djetetom je njegova tetka, očeva sestra, dijete se boji i plače… Ne favoriziram nikoga, govorim o djetetu i njegovim pravima, volji i želji – zaključuje Draženka Horvat.

Do drugih sudionika ove mučne priče bilo je teško doći. Odvjetnik majke djeteta nije nam se javljao na opetovane pozive, a Gordana Buljan Flander s Poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu nije željela davati nikakve komentare.

'Ovrha radi predaje djeteta u konkretnom slučaju je u nadležnosti Općinskog suda u Dubrovniku, koji je svojom odlukom odredio provođenje ovrhe', odgovor je iz dubrovačkog Centra za socijalnu skrb.

 - Uloga centara za socijalnu skrb u slučajevima sudske ovrhe i po nalogu suda je prisustvovanje predstavnika centara u cilju zaštite prava i dobrobiti djeteta.  Naime, centri za socijalnu skrb sukladno zakonskim ovlastima prilikom ovrhe radi predaje djeteta pruža savjetodavnu potporu  u provedbi postupka ovrhe, savjetuje ovršnog suca, odnosno sudskog ovršitelja o najprikladnijem načinu kako postupati i pristupiti djetetu, savjetuje ovrhovoditelja, odnosno osobu kojoj će predati dijete o ponašanju na sudskom uredovanju i nakon njega, te ostale mjere potpore djetetu – kažu u Centru.

- Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, kao i Konvenciji o pravima djeteta i članka 178. Kaznenog zakona, dužni smo kao javna ustanova štititi prava i interese malodobnog djeteta, te u javnosti ne iznositi osobne podatke iz njegovog obiteljskog života. Svi dionici u društvu dužni zaštititi djecu u posebno za njih teškim obiteljskim situacijama od bilo kakvih izlaganja javnosti, pismeni je odgovor iz Centra na naš upit o njihovoj ulozi u ovom slučaju, koja je, prema riječima odvjetnice oca, zakazala.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih nisu odgovorili na naš upit u vezi rješavanja predmeta izuzeća Centra iz ovog slučaja. Sve stručne službe dužne su, međutim, raditi u najboljem interesu djeteta koje je već samim razvodom roditelja i  višekratnim postupcima ovrhe nepovratno traumatizirano.

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last