Dalmacija Dubrovnik

bageri stižu na tri sestrice

Blagaić i Vincent Tan kreću u izgradnju "Dubrovačkog bisera"

bageri stižu na tri sestrice

Budući Tanov hotel iz lanca ‘Four Seasons’ gradio bi se na parceli od 67.000 kvadrata /Tonči Plazibat / CROPIX

Na lokaciji Tri sestrice u Dubrovačkom primorju počeli su prvi grubi radovi proširenja šumskih cesta kako bi se do budućeg gradilišta mogli dovući teški strojevi za izgradnju prilaznih cesta za prvi u nizu od sedam hotela u koji će, očekuje se, investirati malezijski milijarder Vincent Tan.

Naime, developer Vicenco Blagaić dobio je otvorene ruke za razvoj jednog od najvećih hrvatskih turističkih projekata “Dubrovački biser - Hrvatski san” na lokaciji Tri sestrice. Općina Dubrovačko primorje jednoglasno je usvojila ciljane izmjene Općinskog plana i Urbanističkog plana uređenja (UPU) nakon što je Ministarstvo graditeljstva prethodno dalo suglasnost na plan i UPU.

Time je ispunjen najvažniji uvjet koji su tražili odvjetnici Vincenta Tana, jednog od vodećih malezijskih investitora, nakon što je s Blagaićem prije nekoliko mjeseci potpisao predugovor o kupnji manjeg dijela zemljišta na kojem je predviđena gradnja jednog hotela, pa se može očekivati i skoro potpisivanje ugovora o velikom malezijsko-hrvatskom ulaganju na području Tri sestrice.

Potpis u siječnju

Planirani izgled lokaliteta Tri sestrice
Po Blagaićevim riječima, ugovor je već trebao biti potpisan 9. studenoga u Kuala Lumpuru tijekom planiranog posjeta predsjednika Ive Josipovića, uz prisustvo domaćina, malezijskog premijera, te kralja Malezije, ali je delegacijsko putovanje odgođeno jer se u istom terminu nije potvrdio odlazak u Indoneziju koji je trebao biti u istom “aranžmanu”.

Novi termin posjeta predsjednika Josipovića s poslovnom delegacijom bit će zakazan za siječanj ili veljaču iduće godine.

Blagaić vjeruje da će se glavni ugovor s Vincentom Tanom potpisati prije tog puta. Vincent Tan na području Tri sestrice namjerava graditi jedan hotel s vilama koji će biti uvršten u poznati svjetski lanac “Four Seasons”. Ljetos je s grupom suradnika drugi put obišao lokalitet u Dubrovačkom primorju i iskazao spremnost za ulaganje kad se riješe sve formalne pretpostavke i stvore uvjeti za izdavanje građevinske dozvole.

Prvi u nizu

Hotel iz lanca “Four Seasons” bio bi jedan od sedam hotela u projektu “Dubrovački biser - Hrvatski san”, a trebao bi vrijediti između 80 i 100 milijuna eura. Gradilo bi se na parceli od oko 67 tisuća četvornih metara, a to će biti jedan od prvih zahvata u projektu hotelsko-apartmanskog naselja s marinom i vilama na moru kod Dola, čija je ukupna vrijednost oko 920 milijuna eura. Sastojao bi se od sedam hotela, kompleksa s 500 apartmana, marine za 400 brodova, oko 220 vila, te golfskih terena s 27 rupa i trgovačkom ulicom.

Računalna simulacija jednog od budućih hotela kod Dola
Cjelokupan zaokruženi projekt u maksimalnoj vrijednosti od čak 5 milijardi eura uključuje i izgradnju aerodroma za poslovne zrakoplove, dodatne golfske terene, te investicije na susjednom teritoriju BiH, odakle bi se mogla koristiti radna snaga, a kompleks opskrbljivati hranom.

Ulagač Vincent Tan, boraveći početkom srpnja u Dubrovačkom primorju, kazao je da je vrlo zadovoljan viđenim na području Tri sestrice, te da se veseli skorom početku projekta. Zbog toga je, kako je kazao, doveo svoje najbliže suradnike kako bi na licu mjesta provjerili investiciju.

Investitor čiji se aseti procjenjuju na oko 10 milijardi dolara, široj europskoj javnosti poznat je kao vlasnik nogometnog kluba Cardiff City koji je iz druge lige vratio u englesku Premier ligu, a u regiji po suradnji s FK Sarajevo. Ulaskom u projekt “Tri sestrice” vjerojatnim se čini i suradnja s HNK Dubrovnik 1919.

antun masle

Bolji dani za dubrovačke nogometaše

•• Tijekom srpanjskog boravka Vincenta Tana na dubrovačkom području, Vicenco Blagaić je potvrdio da su vođeni preliminarni razgovori o ulaganju u HNK Dubrovnik 1919. Ta je inicijativa pozdravljena, jer je Tan u svijetu nogometa već poznat kao ulagač koji je spreman razvijati klub, podići mu kvalitetu i cijenu, a potom eventualno boljim igračima omogućiti odlazak u jače klubove. Što točno planira na našem području nije poznato, no ako krene s ulaganjem to HNK Dubrovniku može donijeti samo napredak.

Glavni podaci o projektu

•• 7 hotela
•• 220 vila
•• 500 apartmana
•• 400 brodova u marini
•• 27 rupa na golfskom terenu

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last