Dalmacija Dubrovnik

VIJEĆNICIMA GRADSKOG VIJEĆA 2000 KUNA PO SJEDNICI

Vlahušić: Ne podignemo li naknade vijećnicima, to je Sjeverna Koreja; Ukida se posebna državna skrb Gradu Dubrovniku

VIJEĆNICIMA GRADSKOG VIJEĆA 2000 KUNA PO SJEDNICI
/ Zašto bi se Grad Dubrovnik ponašao kao Metković? Gradsko vijeće treba osigurati odluku o povećanju prihoda Grada od 150 milijuna kuna. Gradska uprava uslišava najveći broj želja naših sugrađana, svih socijalnih skupina, i  zašto vijećnici onda ne bi dijelili taj zajednički dio kolača koji su građani i vijećnici zaradili sami za sebe. Nitko nam ne daje pomoć.

- 'Stanje u proračunu je odlično, prihodi će nam se povećati 150 milijuna kuna,  a gradski vijećnici će na godišnjoj razini dobivati 150 tisuća kuna više, 500 kuna mjesečno više. U dijelu medija ide priča u kojoj je super voditi grad na način da nemaš para ni za vrtić i škole, s druge strane mi vodimo u mnogim elementima najuspješniji grad u Hrvatskoj, pa zašto vijećnici ne bi dijelili zajedničku sliku uspješnog grada? Zašto je sramota raditi dobro?  Nećemo valjda imati model komunizma Sjeverne Koreje?! Tko želi Sjevernu Koreju sretan mu put?

Tako je Andro Vlahušić obrazložio svoj prijedlog za povećanjem naknada vijećnicima Gradskog vijeća Dubrovnika.

Ukida se posebna državna skrb Gradu Dubrovniku

Novim Vladinim mjerama mijenja se i sustav potpora jedinicama lokalne samouprave, pa bi, po kriteriju da na pomoć imaju pravo svi oni koji se po razvijenosti nalaze ispod 75 posto hrvatskog prosjeka, 105 gradova i općina, koje dosad nisu ostvarivale to pravo, ušli u sustav potpora, dok bi iz njega „izletjelo“ oko 80 gradova i općina, među kojima je i  Dubrovnik.

Područje posebne državne skrbi u Općini Dubrovnik imaju: Bosanka, Brsečine, Dubravica, Donje Obuljeno, Čajkovica, Čajkovići, Gornje Obuljeno, Gromača, Kliševo, Knežica, Komolac, Ljubač, Mokošica, Mravinjac, Mrčevo, Nova Mokošica, Orašac, Osojnik, Petrovo Selo, Prijevoj, Pobrežje, Rožat, Šumet, Trsteno i Zaton.

Poznato je da je mnogo stanovnika prijavljeno u ovim mjestima kako bi imali povrat poreza. Novim izmjenama kasa Grada Dubrovnika biti će punija.

DV
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Dubrovnik