Dalmacija Dubrovnik

gradovi prijatelji

Francuzi rade prometnu studiju Dubrovnika

gradovi prijatelji

Tijekom sastanka gradonačelnik Vlahušić je s gostima razgovarao o suradnji na više projekata

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima svečano je primio delegaciju francuskoga grada prijatelja Rueila Malmaisona. Tijekom radnih sastanaka s Gradonačelnikom Rueila Malmaisona Patrickom Ollierom, bivšeg ministra u francuskoj vladi razgovaralo se o suradnji na raznim projektima, od kojih je najvažniji gradnja tunela ispod Grada, od tvrđave Minčeta do Splitskog puta.

Naime, u gradu prijatelju je sjedište tvrtke ‘Vinci’, specijalizirane za gradnju cestovne infrastrukture. Za izradu projektne dokumentacije tunela francuska vlada darovala je 600 tisuća eura, a novim prometnim rješenjem smanjio bi se promet vozila preko Pila.

- Plan je izgraditi tunel od Minčete do Hrvatskih cesta. Najveće tvrtke iz Francuske rade na tom projektu, a mi smo počeli istražne radove. Napravili smo ključne elemente programa, a trebat će dvije, tri godine za kompletnu dokumentaciju jer se radi o tunelu ispod grada - istaknuo je Gradonačelnik Vlahušić te dodao da je glavna ideja projekta da promet preko Pila bude samo za javni prijevoz, taksiste i pješake.

Patrick Ollier je zahvalio svima iz Grada Dubrovnika na toplom prijemu te podržao projekt izgradnje tunela i najavio nastavak uspješne gospodarske i kultune suradnje. Također je predložio razmjene sportaša jer njihov grad ima upješnu košarkašku i tenisku ekipu, a vrhunske rezultate postižu i u judu. Uz Gradonačelnika Olliera u Dubrovniku je bila i bivša francuska ministrica unutarnjih poslova Michelle Alliot-Marie kojoj je Andro Vlahušić još jednom zahvalio na potpori koju je francuska vlada dala Hrvatskoj na njenom putu ulaska u Europsku uniju.

Poznato je da su Francuzi uz goste iz Velike Britanije najbrojniji u Dubrovniku. Stoga se dogovara i turistička suradnja, u planu je izrada turističkih paketa za osobe starije od 55 godina koji bi posjećivali Dubrovnik i Rueil Malmaison u posezoni, a ovaj projekt financira i Europska komisija.

Inače, Grad Dubrovnik je s Rueilom Malmaiosonom sklopio sporazum o suradnji u siječnju 2011. godine.

Antonio Vojvodić

Naslovnica Dubrovnik