Dalmacija Dubrovnik

MANIFESTACIJA ‘NA NERETVU MISEČINA PALA’

Metković: nastupit će pedesetak folklornih skupina

MANIFESTACIJA ‘NA NERETVU MISEČINA  PALA’

Defile sudionika smotre metkovskim ulicama na jednoj od ranijih smotri / FOTO: Denis Jerković / CROPIX

Kulturno-umjetničko društvo Metković aktivno se priprema za nadolazeću Smotru folklora “Na Neretvu misečina pala”, koja će se po 29. put održati u Metkoviću od 23. do 26. svibnja. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare očekuje se dolazak pedesetak folklornih skupina iz doline Neretve, Dubrovačko-neretvanske županije te čitave Dalmacije. Među folklorašima će biti i skupine iz kontinentalne Hrvatske kao i predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

Komiške žene za otvaranje

Program Smotre počinje u četvrtak, 23. svibnja izložbom pačvorka komiških žena pod nazivom “Malo peca, velo peca”. Komiške će žene tehniku rada pačvorka predstaviti na radionici koja će se u GKS-u Metković održati u petak, 24. svibnja od 10 do 14 sati.

Na radionici će im se pridružiti i metkovske korisnice Programa Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama što ga provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje će pokazati radove inspirirane motivima s narodne nošnje.

Uključit će se i učenici Srednje škole “Metković” smjer dizajneri tekstila. Radionica je otvorena za sve zainteresirane građane. Nakon plesnih večeri, program ovogodišnje smotre završava u nedjelju, 26. svibnja, koncertom Marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije.

Metkovcima će se za trodnevnog trajanja smotre predstaviti i skupine iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Osim njih nastupit će i tri skupine iz BiH.

U okviru tradicionalne disperzije Smotre folklora neke od skupina nastupaju u Opuzenu i županijskom središtu Dubrovniku. Organizatori Smotre su KUD “Metković” i GKS “Metković”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković.

Stanislav SOLDO


Naslovnica Dubrovnik