Dalmacija Dubrovnik

nakon ekshumacije na jakljanu

Na dubrovačkom Domobranskom groblju pokopani posmrtni ostaci 214 njemačkih mornara

nakon ekshumacije na jakljanu

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Na Domobranskom groblju u Gospinom polju u Dubrovniku  u petak je održan komemoracija i pogreb 214 žrtava komunističkog zločina čiji su posmrtni ostaci pronađeni na otočiću  Jakljan.

Posmrtni ostaci, kako se pretpostavlja njemačkih mornara,  koji su na putu od Istre do Boke kotorske dovedeni na Jakljan i pogubljeni, pronađeni su nakon nedavno donesenog Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pokapanju posmrtnih ostataka i polaganju vijenaca  bili su nazočni izaslanik njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj i vojni ataše u RH Jörg Rauber, ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za pravne i stambene poslove Bojan Glavašević, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predstavnici udruge Hrvatski domobran te izaslanstvo Grada Dubrovnika.

Obred pokopa predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Izaslanik njemačkog veleposlanika u RH Jörg Rauber zahvalio se hrvatskoj Vladi na  pomoći  u ekshumaciji i pokopu žrtava dodajući kako su do sada u Hrvatskoj pronađeni posmrtni ostaci oko 20.000 njemačkih vojnika.

Tom prigodom ministar branitelja Predrag Matić najavio je kako će istražiti sve žrtve Drugog svjetskog rata, poslijeratnog razdoblja, kao i komunističkog režima sve do uspostave hrvatske države.

A. V.
Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last