Dubrovnik'tako je i zimi i ljeti'

'Čim zagrmi preko mora, ostanemo u mraku!: mještani izgubili strpljenje zbog trafostanice 'nalik na kokošinjac', više ne žele bježati iz ledenih kuća u strahu od bolesti

Piše Ahmet Kalajžić
22. prosinac 2018. - 12:48
DONJI_BRGAT_-_TRAFOSTANICA_I_STRUJA__10.01.2017._BY_ZT_-__4_.JPG
rgx time: 6.2227249145508E-5

Potrošačima Donjeg Brgata, koji je u sastavu općine Župa dubrovačka, barem 20 puta godišnje dogodi se nestanak struje, bilo da zagrmi preko mora, u Italiji, ili da zapuše jača bura.

"Prostornim planom općine Župa dubrovačka definirana je izgradnja nove trafostanice Donji Brgat, za koju je Mjesni odbor osigurao zemljište za izgradnju. No, od HEP-a Elektrojug dobili smo informaciju da ta parcela ne udovoljava kriterijima za izgradnju takvog objekta. Uvjereni smo da je HEP svjestan važnosti električne energije za razvoj svake općine i svakog mjesta, kao i da im je cilj osigurati povjerenje kupaca. Smatramo da Brgaćani u 21. stoljeću zaslužuju kvalitetniju elektroopskrbu u odnosu na onu koja je danas, nažalost, lošija nego prije Domovinskog rata.

Više puta smo od političkih čelnika čuli rečenicu da bi 'Brgat zbog doprinosa u obrani Dubrovnika, ne samo u zadnjem ratu, trebalo popločati zlatom'. No, kad s riječi treba prijeći na djela, sve izgleda bitno drugačije. Svjesni smo i da izgradnja takvog objekta nije ni brza ni jednostavna te ne želimo nikoga kritizirati, nego samo poduprijeti ubrzanje rješenja tog problema."

Ističe se to u dopisu predsjednika Kluba vijećnika KLGB Antuna Bašića u Općinskom vijeću Župe dubrovačke.

– Ostajemo u mraku, bilo ljeto ili zima. Upališ jedan jači potrošač, drugi se ugasi. Kao da smo na početku 20., a ne već debelo u 21. stoljeću. Kažu nam da neki od njih idu u "dobrovoljno izgnanstvo" u Dubrovnik samo da ne bi riskirali hladnoću u stanu i bolest ukućana. I sve to nakon što je na samo 500 metara od njih izgrađena snažna trafostanica Srđ, a Hidroelektrana Plat je od naselja udaljena tek dva kilometra.

Kapunara za 40 kućainstava

– Naš Donji Brgat trenutačno ovisi o prastaroj trafostanici, izgrađenoj 1972., koja i vizualno i tehnički više nalikuje većoj škatuli ili kapunari, odnosno kokošinjcu, a ne postrojenju koje treba osigurati neometano napajanje za četrdesetak kućanstava. Inače, postojeću su trafostanicu postavili kad je u selu bio samo jedan TV aparat i jedan i pol frižider. Sada svaka kuća ima i klimu, perilicu, a često i sušilicu rublja, po dvije banje... Napredak donosi svoje, ali prastari TS Donji Brgat već dugo ne podržava postojeće opterećenje. Čudo da uopće izdržava – kažu ogorčeni mještani.

Jedan je samoinicijativno prepiturao postrojenje, samo da ga zaštiti od daljnjeg hrđanja.

Nerijetko, bura nakrivi pale i pokida nadzemne kabele, a kada dođe mraz, neizvjesnosti nema kraja. Stoga smo se obratili Hrvatskoj elektroprivredi, odakle nam je odgovoreno:

"U tijeku je procedura ishođenja dozvole za kabelski vod od trafostanice Čelopeci do trafostanice Gornji Brgat, što je preduvjet za napajanje i izgradnju nove trafostanice Donji Brgat. Lokacija za novu trafostanicu postoji i riješen je njezin imovinskopravni status. S obzirom na to da su na toj lokaciji uz trafostanicu planirani i drugi javni sadržaji, realizacija cijelog projekta se, ovisno o brzini rješavanja upravnih postupaka, očekuje tijekom 2019. godine. HEP i Općina Župa dubrovačka su u svakodnevnoj koordinaciji oko projekta izgradnje nove trafostanice Donji Brgat."

 

Riješeni imovinski problemi​

O skorom pomaku projekta više nam je rekao pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić:
– U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za kabelski rasplet od TF Čelopeci dio TF Gornji Brgat. Dio raspleta ide do buduće TF Donji Brgat i paralelno se projektira s kabelskim raspletom. Bilo je teškoća s izborom najbolje lokacije za izgradnju trafostanice jer se u toj zoni planira graditi javno parkiralište i još neki sadržaji, te objekt treba valjano riješiti, da ne "strši", nego da se najbolje uklopi. Moguće je i ukopavanje. Slijedi sastanak s Mjesnim odborom Donji Brgat radi dogovora o detaljima. No, važno je da su već riješeni imovinski problemi te je u 2019. godini realno očekivati dovršetak najvećeg dijela radova, što je u interesu i naše općine i HEP-a.