Dubrovnikneponovljiv doživljaj

Bura je rashladila more, ali zbog jedinstvenog fenomena u ovom kutku Dalmacije temperature su mu još ljetnje: iskoristite sunčani vikend za kupanje na otoku čija ljepota ostavlja bez daha

Piše T.S.M.
21. rujan 2019. - 13:52
shutterstock_130388651

Ako se nećkate bi li na more, jer ipak je lijepo i sunčano, no s druge strane se bojite da ga je bura rashladila, evo vam aktualnih podataka: jutros se u Zadru mjerilo tek 20 stupnjeva, a u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku 22. Hladno, kažete? A kako je tek onima na Krku, tamo je, preciznije u Malinskoj, tek 17... Niste li ljubitelj kupanja u prohladnom moru, a imate vremena i načina, iskoristite ovaj lijepi vikend za posjet otoku Mljetu.

Tamo vam je more, navodi DHMZ, jutros skoro 24, sasvim ugodno za jedno lijepo kupanje. Mislite li da je tako zato što je Mljet južno, varate se, jer oko Zelenog otoka je jutros u moru izmjeren tek 21 stupanj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vedran vanjak (@photo_vanjak) on

Tajna je u njegovoj specifičnoj građi - na Mljetu se nalaze Veliko i Malo jezero, u kojima je more uvijek toplije nego u ostatku našeg dijela Jadrana, temperatura mu se za najvrućih ljetnih dana zna popeti i do preko 30 stupnjeva.

No Malo i Veliko nisu jezera u pravom smislu riječi, nego neobičan način na koji se more oštro zasijeca u kopno, što je svjetski geološki i oceanografski fenomen. Kroz Solinski se kanal odvija stalna izmjena morske vode između jezera i pučine pa more, ovisno o plimi i oseki, mijenja smjer strujanja svakih šest sati. Oba su jezera u sastavu Nacionalnog parka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @pingpingss on

Odlučite li se okupati na jednoj od zaklonjenih plaža na jezerima Odisejevog otoka, posjetite Mali most  u Goveđarima, smještenu na spoju između Malog i Velikog. Šljunčana je i okružena bujnom šumom, a osim što se na njoj možete okupati, na raspolaganju su vam i kanui s kojima možete u obilazak obližnjeg otočića Sv. Marije, na kojem je samostan.

Do otočića možete i brodicom Nacionalnog parka koja vozi svakih sat vremena sa Malog mosta i Pristaništa. Na Velikom jezeru naći ćete i jako lijepe plaže uvala Vrbovačka i Kapelana.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alethea Mayger (@aletheamayger) on

Posjet Mljetu svakako iskoristite za ronjenje. Podmorje otoka Mljeta ostavilo je poseban dojam na slavnog oceanologa i istraživača Jacquesa Cousteaua, koji je ustvrdio da je to jedna od najljepših ronilačkih destinacija na svijetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cro_explore on

#MLJET#SD LITO