StoryEditor
DubrovnikZahvati u malostonskom zaljevu

Bivši ministar uznemirio duhove: Neću ništa graditi, sadim masline! I prije 10 godina me se prozivalo...

Piše Gabrijela Bijelić
23. kolovoza 2019. - 14:28
Maslinik bivšeg ministra Zvonimira Medvedovića uznemirio je duhove u Malostonskom zaljevu

Zvonimir Medvedović, bivši dvostruki ministar u Vladama Stjepana Mesića i Josipa Manolića, na zemljištu koje je prije desetak godina kupio na vrhu zaštićenoga Malostonskog zaljeva, posvetio se maslinarstvu. No, ne vjeruju svi da će ostati samo na poljoprivredi: mještani ovih dana dojavljuju o uznapredovalom raščišćavanju terena nadomak uzgajališta školjaka.

Medvedović je u dijelu medija prozvan da u sprezi s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, nakon 'pretvorbe' zemljišta iz šumskog u poljoprivredno, nadomak Malostonskog zaljeva, planira izgradnju.

Iz Ministarstva tvrde da su Medvedoviću 2017. godine izdali dopuštenje za obnovu i uređenje maslinika te izvođenje pristupnog puta masliniku u duljini od 27 metara.

- Zahvati su bili planirani na području Malostonskog zaljeva i Malog mora, zaštićenog u kategoriji posebni rezervat u moru, gdje je prioritet zaštita mora. Zemljišta su se nalazila u vlasništvu g. Medvedovića, katastarske kulture maslinik, pašnjak i voćnjak, dok je u naravi sve bio zapušteni maslinik. Nositelj zahvata dobio je ograničenje za uklanjanje dijela drvenaste vegetacije uz obvezu ostavljanja pojaseva postojeće vegetacije te podizanje novog nasada maslina u skladu s načelima ekološke poljoprivrede - pojasnili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Njihovi kolege iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kažu kako je Medvedović još 2009. godine prijavio početak građenja ogradnog zida u k.o. Zaton Doli. Tu je očito i stao, jer iz Dubrovačko-neretvanske županije potvrđuju da njihov Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju na spomenutom području nije odobrio nikakav zahvat u prostoru, niti izdao ijedan akt za gradnju.

Zvonimir Medvedović, koji se osim maslinarstvom, bavi i iznajmljivanjem apartmana u Poreču, kaže da nema govora o devastaciji:

- Što je tim ljudima? Lažu da ću nešto graditi. Namjeravam obnoviti maslinike, potpuno su bez veze te priče o apartmanizaciji u Malostonskom zaljevu. A ako su domaći već toliko zabrinuti za ekosustav, zašto se ne brinu zbog silnog otpada uz stonsku benzinsku crpku? Tamo ima 50 krntija automobila, gdje staro ulje protječe kroz krševito područje i ulijeva se u Malostonski zaljev. I nisu samo olupine tu, ima i rastavljenih automobila, izvađenih motora, zar to nije prijetnja okolišu? I prije 10 godina me se prozivalo da sam doveo bagere, a sad je tamo uzoran maslinik – negodovao je 76-godišnji Medvedović.

Na naš upit što danas radi teška mehanizacija na vrhu zaštićenog rezervata, Medvedović ponavlja da je sve to zbog maslinika.

Obavljen inspekcijski nadzor

Iz Državnog inspektorata RH potvrdili su nam kako je prije dvije godine na zemljištu Zvonimira Medvedovića obavljen inspekcijski nadzor inspkecije zaštite okoliša. Stranka je, kažu, tom prigodom dostavila dopuštenje resornog Ministarstva, a više o slučaju moći će reći u ponedjeljak po povratku inspektorice s terena.

 

#MALOSTONSKI ZALJEV#ZVONIMIR MEDVEDOVIć

Izdvojeno