StoryEditorOCM
Dalmacijakanaderi u akciji

Dalmacija opet u plamenu: požar se u Kninu približio kućama, vjetar na Braču ponovno rasplamsao vatru, gori i kod Trogira

11. srpnja 2017. - 22:58

Novo: Požar u okolici Knina u Šimparagama, gdje se u utorak vatra približila kućama, trenutačno je pod nadzorom vatrogasaca, a od 14 sati gori i u Žagroviću, gdje vatrogascima pomažu zračne snage.

Kod Šimpraga, sela desetak kilometara od Knina, požar se u jednom trenutku opasno približio kućama. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić, koji je na požarištu, rekao je kratko da je stanje sada pod kontrolom.

"Kod Šimpraga je stanje sada pod kontrolom. Nema otvorene vatre, na terenu je 25 vatrogasaca i dva air-tractora. Vatra je u jednom trenutku došla blizu kućama, no uz zračne snage i vatrogasce na terenu uspjeli smo je obuzdati", rekao je Dukić.

Poslije 14 sati buknuo je požar i u Žagroviću, nedaleko od Knina, a osim nepristupačnog terena, vatrogascima, koji su obranili kuće, gašenje otežava i vjetar.

"Gori u Žagroviću, i to cijelom dužinom naselja. Osim niskog raslinja, požar je zahvatio i borovu šumu. Vatru gase Javna vatrogasna postrojba iz Knina, šest DVD-ova, Državna interventna postrojba iz Šibenika i dva kanadera. Gašenje će trajati duže i ne možemo za sada ništa prognozirati zbog nepristupačnog terena i vjetra koji nam otežava posao. Kuće su obranjene i nisu u opasnosti", doznaje se od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe iz Knina Mladena Jelića.

U gašenju požara kod Knina sudjeluju i tri kanadera CL-415 te tri zračna traktora AT-802.

Ranije: Na velikom požarištu Raškovićima kod Knina, gdje se vatra približila kućama, tri kanadera CL-415 i tri zračna traktora AT-802 gase požar, a aktivno je još nekoliko požarišta na koje su također pozvane zračne snage, priopćilo je u utorak kasno poslijepodne Ministarstvo obrane.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika angažirane su u utorak i gase nekoliko požara, priopćili su iz Ministarstva obrane.

"Prioritet i danas imaju ona požarišta koja ugrožavaju stambene objekte i naselja, a zračne snage daju sve od sebe kako bi sva požarišta prije mraka bila pod nadzorom", navodi se u priopćenju.

Također se navodi kako je danas požar u blizini Pađena kod Knina na samom početku ugasio jedan zračni traktor, koji je odmah preusmjeren prema Selcima na otoku Braču.

Požar u Selcima na Braču danas oko 11 sati bio je lokaliziran, ali ga je maestral poslijepodne ponovno aktivirao, rekli su za Hinu u Županijskome vatrogasnom operativnom centru u Splitu.

Požar na panonskim predjelima Svilaje iznad Otišića u Dalmatinskoj zagori aktivan je četvrti dan, a budući da je riječ o nepristupačnome i minski sumnjivom području, gašenje je otežano, izvijestili su u Županijskome vatrogasnom operativnom centru u Splitu.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak poslijepodne u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu u utorak kasno poslijepodne bio je smanjenog intenziteta te je moguće da ga se navečer proglasi lokaliziranim, rekli su u centru.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:50