StoryEditorOCM
Dalmacijaustaje prije pivaca

Čudo pored Splita, da Baške Vode nema, trebalo bi je izmisliti! Imaju jednog multitalentiranog direktora za četiri općinske tvrtke, pitali smo ga kako sve stigne. Ništa se čovjek ne žali...

Piše Andrea Topić / Makarska kronika
30. travnja 2019. - 16:57

U mjestu Baška Voda nalazi samo jedna luka.

Ipak, to nije predstavljalo problem vodstvu Općine da osnuje dvije tvrtke - "Luke Baške Vode" i "Turističko-športska luka Baška Voda".

Kako je i red, obje imaju nadzorne odbore. Neka od imena u njima se dupliraju. Logično se, stoga, nameće pitanje primaju li naknadu i u jednoj i u drugoj lučkoj tvrtki. Općinski glasnik jasno nalaže da se sudjelovanje u nadzornim odborima mora plaćati.

Sve to i mnogo više pokušali smo saznati od općinske službenice za informiranje Ivane Ursić.

U odgovoru citira jedno od naših pitanja i tumači zakon:

"Zašto postoje i 'Turističko-športska luka Baška Voda' i 'Luke Baška Voda', koja je razlika i koja je potreba za njima? - ne predstavlja informaciju u smislu odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama (NN br. 25/13, 85/15)", poručuje Ursić prilažući ulomak iz općinskog Glasnika gdje se uopćeno navodi kolike su inače naknade za nadzorne odbore, ne precizira koliko je za koju tvrtku i prima li se novac u obje lučke firme.

Piše tek da je propisano "sedamsto kuna neto" na račun predsjednicima, a po 500 kuna članovima.

Kako nas je telefonski kasnije izvijestila, na sastancima se nadzorni odbori mogu dogovoriti o drugačijim naknadama.

Zato, vidite, mi ne nudimo konkretne odgovore, ali možemo postavljati pitanja.

Recimo - je li tim ljudima naporno biti istovremeno u dva nadzorna odbora i pate li njihove obitelji zbog izbivanja po pustim sastancima? Trebaju li dvije tvrtke zbog onih devet mjeseci u godini, izvan sezone, kad je najviše posla u luci?

Tvrtki s dužim imenom, turističko-športskoj, početni kapital iznosi 13.020.000 kuna. Ondje je Željko Jurišić šef Nadzornog odbora. Svaki mjesec 700 kuna. Jurišićevo se ime ne spominje u drugoj tvrtki.

Spominje se, zato, Dragan Pajović. U obje tvrtke član je nadzornih odbora, i to od 2017. godine. Znači li to da je do sada mogao uhvatiti 24 tisuće kuna od dana kad je imenovan? Ili samo 12 tisuća?

Ne znamo. Pojma nemamo. Bezobrazni zakon brani Općini da nam kaže.

Ostali članovi Nadzornog odbora firme sa sportskim predznakom - Miše Jurišić, Frane Radić i Ivan Granić - ne nalaze se u Nadzornom odboru druge tvrtke, i to je okej.

Ali ono što je pomalo bizarno jest činjenica da je direktor obje lučke firme Jurica Topić, čovjek koji je i šef druge dvije općinske tvrtke - "Gradina - Baška Voda društvo s ograničenom odgovornošću za komunalnu djelatnost" i "Gradina - javna ustanova za komunalnu djelatnost".

Da, da! I za komunalno je Općina otvorila dvije tvrtke. Jednu 1995. godine, drugu 2006. godine. Ne, ne znamo zašto.
Ali znamo da jedan čovjek, dakle, formalno i pred zakonom vodi četiri općinske tvrtke.

Jeste vi ikad čuli za takvo što? Multitalent.

Uplaćuju li mu jedno mirovinsko ili četiri? Jedne putne troškove ili...? Jedni prekovremeni ili...? Ima li jedan godišnji ili četiri? Kako, uopće, sve stigne? Ima li radno vrijeme od 24 sata u danu?

Ne znamo ni to.

Zato smo ga nazvali i pitali.

Najprije, koja je razlika dvije lučke tvrtke skoro istog imena?

- Svrha jedne je upravljanje lukom Baška Voda. Tvrtka "Turističko-športska luka" osnovana je koncem devedesetih, a druga firma, "Luke Općine Baška Voda", pokrenuta je s naumom da se razvija luka u Promajni. Ta firma nema nikakvu funkciju, ni prihode ni rashode ni izdatke jer nije riješeno pitanje lučice u Promajni. Praktično, to je firma koja nema poslovanje.

Primaju li članovi Nadzornog odbora te firme mjesečne naknade?

- Ne primaju naknadu za rad. U drugoj firmi primaju se naknade, a kolike su, to je propisano odlukom.

Zašto se "Luke Općine Baška Voda" ne ugase ako nemaju funkciju?

- Imaju svoju namjenu da jednog dana preuzmu upravljanje lučicom u Promajni. Kad bude. To je sad samo formalno.

Osim dvije "luke", na čelu ste i dvije "Gradine", kako sve stignete?

- Kako? (...) Kažem vam, tvrtka "Luke" je u mirovanju i tu nema aktivnosti ni obaveza - odgovara svestrani direktor.

Još smo malo pročačkali Sudski registar i ono što navode za tu, noviju lučku tvrtku.

Vicenco Cvitanović predsjednik je Nadzornog odbora. Lani je istu funkciju imao u drugoj firmi.

Bojan Divić, Nikša Jurišić i Lovre Granić od sredine 2016. godine članovi su Nadzornog odbora "Luka", a u "Turističko-športskoj" su bili od 2015. do 2018. godine. Dobre dvije godine i vamo i tamo.

Oni su sada samo u jednom nadzornom odboru, a zašto su u isto vrijeme istupili, što se to dogodilo, možda su pričali međusobno, priznali da se ne mogu nositi s obavezama u dvije lučke tvrtke...

A vidite kako Jurici Topiću to lijepo ide i ništa se čovjek ne žali.

Nećete čuti da kuka, da zapomaže, kako ću ja ovo, kako ću ja ono. Mi ga pitamo za tajnu uspjeha, a on "kako?". Eto kako.

Sposoban čovjek, zna da je ključ u kvalitetnoj organizaciji radnog vremena. Ustaje prije pivaca, iscijedi sok od naranče, odradi sat joge.

Dođe vam da se zapitate čime se vi zamarate u svojim bijednim životima, kukate radi jednog posla, jadikujete zbog pranja suđa u lokalnoj konobi od osam do tri ujutro za dvije tisuće kuna, razmišljate o bijegu za Irsku, dok Jurica Topić šuti i stoički trpi, četiri posla istovremeno.

Četiri javna posla. Četiri javne firme, od toga jedna defektna, toliko funkcija, a samo dvije ruke.

 

Novinarka u neugodnoj situaciji

Iz Općine Baška Voda dodatno su pojasnili zašto nam neće navesti razliku između "Turističko-športske luke Baška Voda" i "Luka Općine Baška Voda":

- S obzirom na to da ne želimo da javnost bude uskraćena traženim informacijama, niti da se stekne dojam da Općina Baška Voda u bilo kojem smislu želi zatajiti informacije koje su i trebaju biti dostupne javnosti i da ne želimo da se Općina Baška Voda spominje u negativnom kontekstu u medijima, posebice što to i vas kao novinarku koja potječe s našeg područja dovodi u neugodnu situaciju, pristup informacijama naznačenom vašim zahtjevom odmah omogućujemo u dijelu koji predstavlja informaciju - veli službenica otprije poznata povjerenici za informiranje.

I ona i Općina su pred zakonom na koji se pozivaju odgovarali zbog ranijeg kršenja njegovih odredbi. A dio na koji se poziva da su odgovorili u upitu odnosi se na iznose naknada, s tim da nam nisu napisali kolike su cifre za nadzorne odbore u općinskim tvrtkama, već su nam samo poslali uopćeni ulomak iz općinskog Glasnika od prije deset godina.

Tamo se ne precizira ništa što je nas zanimalo, već piše da je 700 kuna naknada za predsjednike, 500 za članove nadzornih odobra bilo kakvih tvrtki.

 

Zamjenica Dragica

Nadzorni odbor tvrtke 'Gradina d.o.o. za komunalnu djelatnost' čini predsjednik Đani Radić, njegova zamjenica Dragica Vranješ, članovi Nikša Staničić, Marin Beroš i Ante Buljan. Ako je suditi prema informacijama iz općinskog Glasnika, mjesečno članovi NO-a primaju od 500 do 700 kuna, ovisno na kojoj se funkciji nalaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:27