StoryEditorOCM
Dalmacijadan sjećanja na žrtve holokausta

Članovi Židovske općine bojkotirali Baldasara: Vlast ne reagira na spomenik s ustaškom krilaticom!

Piše I. K.
27. siječnja 2017. - 13:22
sjecanje_holokaust5-270117

Članovi Židovske općine Split bojkotirali su obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, pridruživši se ostalim Općinama koje su odlučile ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje ove godine organizira hrvatska vlast. 

Razlog za bojkot je, kako su se iz koordinacije svih židovskih općina oglasili, nespremnost službenih organa Republike Hrvatske da „primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom 'Za dom spremni' na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu“.

Jutros su tako vijenac na Gradskom groblju Lovrinac, na Spomenik žrtvama fašizma i palim borcima NOR-a Židovima položili predstavnici Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Splita, Borisom Ćurkovićem.

- Došli smo ovdje pokloniti se žrtvama strašnoga zločina, možda i najvećeg u povijesti čovječanstva, gdje je samo zbog druge vjere ubijeno oko 6 milijuna ljudi. Izvršen je industrijski genocid nikad prije ni kasnije doživljen. Nažalost i ondašnji Hrvati su sudjelovali u tome, jer ustaška organizacija je u jednakoj mjeri bila zločinačka kao i nacistička. 

Zato je naša dužnost sjetit se nevinih žrtava, i da se to nikada ne zaboravi i neponovi. Odluka zajednica židovskih općina odlučila se na bojkot iz opravdanih razloga i mi ih razumijemo, ali naša dužnost je doći ovdje i pokloniti se nedužnim žrtvama – kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar, dok je predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković poručio kako je „vrijeme da se prestanemo igrati povijesnih igrica“.

- Nešto što je nedvojbeno potvrđeno kao povijesna činjenica zaslužuje da od svih tijela i organa Republike Hrvatske bude uvažavno barem u onoj mjeri koliko se to mora uvažavati. Pritom mislim prvenstveno na odredbe Povelje UN-a, iz kojih proizlazi da prihvatimo istinu onakva kakva je. Ne da bi nešto mijenjali, tumačili ili intervenirali, nego da se zaista nikada više ne ponovi ono što se dogodilo – rekao je Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:04