StoryEditorOCM
DalmacijaBITKA ZA brački biser

Cijeli Bol se digao na noge: Ne dirajte nam Zlatni rat, našu svetinju!; Županija: Već 12 godina nisu donijeli urbanistički plan, treba uvesti reda na plažu!

Piše Ivica RADIĆ, Jadranka MATIĆ
1. ožujka 2017. - 19:59

Na odluku Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o raspisivanju natječaja za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže Zlatni rat, Boljani su reagirali izvanrednom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su jednoglasno zaključili i zatražili da se ta odluka, zbog mnogih manjkavosti i nedorečenosti, odmah poništi i povuče.

Istodobno traže razgovor sa županom Zlatkom Ževrnjom kojega žele upozoriti na sve moguće opasnosti koje vrebaju iza raspisanog natječaja, a ako ustreba, zatražit će pomoć i od hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

– Bol bez plaže Zlatni rat nikada ne bi bio ono što jest. Ta plaža je naša svetinja i poigravati se njome znači poigravati se sudbinom bolskoga turizma. Zbog toga sam sazvao izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća. Naš je stav da u ovoj sezoni plažom upravlja dosadašnji koncesionar "Grabov rat", a da se u međuvremenu izrade svi potrebni dokumenti i odluke jer budući koncesionar mora točno znati svoja prava, ali i obveze. Ovako je situacija nejasna i dvojbena – pojasnio je Doro Adulmar, predsjednik Općinskog vijeća, koji je bio zadovoljan što su vijećnici bili jedinstveni u svojim ocjenama i stavovima.

Oštre zamjerke vijećnici su uputili na činjenicu da još uvijek nije izrađen prostorni plan uređenja područja Zlatni rat, a nema ni plana protupožarne zaštite. Isto tako, nakon raspisanog natječaja Ministarstvo zaštite okoliša, čulo se na Vijeću, pismeno je poslalo svoje mišljenje u kojemu se navode neka bitna ograničenja u upravljanju ovom jedinstvenom plažom na svijetu.

Iskazana je i primjedba na utvrđenu visinu koncesijske naknade, koja godišnje iznosi čak 1,8 milijuna kuna plus pet posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga. To je rekordan novčani iznos takve vrste u našoj županiji. Do raspisivanja novog natječaja došlo je zbog toga jer je postojeća koncesija istekla, a plažom je kao koncesionar gospodarilo komunalno poduzeće "Grabov rat" koje je u vlasništvu bolske Općine.

– Iako je riječ o značajnom povećanju koncesijske naknade, spremni smo za javni natječaj i spremni smo, kao i do sada, preuzeti odgovornost za stanje, razvoj i uređenost Zlatnoga rata – kazao je pred vijećnicima Mirko Perić, direktor "Grabova rata".

Valja spomenuti kako je Općina Bol tražila odgodu donošenja te odluke, ali to na Županijskoj skupštini nije prihvaćeno. Zahtjevi da se dopune određeni uvjeti za budućega koncesionara samo su djelomično usvojeni.

– Tražili smo odgodu donošenja odluke ne iz nekog hira, nego zbog toga jer smo bili svjesni da nepotpuna i nedorečena može izazvati zbrku i različita tumačenja, a kada je u pitanju Zlatni rat, onda se to ne može dopustiti. Pravila igre moraju svima biti jasna, precizna i nedvosmislena – pojasnio je bolski općinski poteštat Tihomir Marinković, uz napomenu kako je bolje na vrijeme spriječiti nego poslije liječiti neželjene posljedice.

Na sjednici bolskog parlamenta kazano je kako treba ograničiti broj kupača na plaži u špici sezone, odrediti sadržaje, povećati sigurnost kupača i posjetitelja, precizirati radno vrijeme i jačinu decibela koji stižu iz ugostiteljskih objekata te se odrediti prema nudistima. Svega toga, tvrde vijećnici, u odluci o raspisivanju koncesije nema ili je površno naznačeno.

Nitko kao plaža Zlatni rat ne može ujediniti i senzibilizirati Boljane. Stoga je raspisani koncesijski natječaj nezaobilazna tema svih bolskih razgovora. Bol ne može i ne želi ostati po strani kad je u pitanju način upravljanja plažom koja je osnovni motiv dolaska turista.

Prije četrnaest godina, kada se dodijelila koncesija, nezadovoljni događajima Boljani su bili organizirali i javne prosvjede. Vjeruju da tako neće trebati ovaj put.

Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskoga Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, komentirao je stav i prijedloge Općinskog vijeća Bola.

– Nakon isteka koncesije za plažu Zlatni rat 31. srpnja 2016., nisu se ostvarili uvjeti za raspisivanje nove. Upisom pomorskog dobra u zemljišne knjige krajem 2016. ostvarili su se uvjeti za raspisivanje koncesije. S obzirom da se naknada od koncesije dijeli na tri dijela te predstavlja prihod države, Županije i Općine, Splitsko-dalmatinska županija zakonski je obvezna i ovlaštena raspisati natječaj.

Neraspisivanjem svjesno se umanjuju prihodi države i županije te im se stvara nenadoknadiva šteta (prihod od koncesijskih odobrenja, a koja izdaje Općina Bol, isključivo je općinski)!

Moramo izraziti žaljenje jer Općinsko vijeće u proteklih 12 godina nije donijelo UPU za Zlatni rat, a koji bi na najbolji mogući način definirao djelatnosti i zaštitu jednog od najvažnijih brendova županije. Naša županija je organizirala niz sastanaka te je u dogovoru s Općinom iznašla rješenje o upravljanju Zlatnim ratom dok se ne potpiše ugovor o koncesiji.

Kroz Plan upravljanja pomorskim dobrom, odnosno institut koncesijskog odobrenja, premostit će se razdoblje od donošenje Odluke o davanju koncesije do potpisivanja ugovora, a koji će s obzirom na zakonske rokove neminovno obuhvatiti i ljetnu sezonu.

Dodjeljivanjem koncesije omogućiti će se transparentnije i bolje upravljanje plažom Zlatni rat jer Županija tada ima instrumente za kontroliranje koncesionara, dok je takva situacija kod koncesijskih odobrenja i Općine Bol gotovo nemoguća i ovisi o dobroj volji nositelja koncesijskog odobrenja.

Pravilnikom o redu na plažama, a koji planira donijeti Županija, jasno će se propisati način i uvjeti korištenja Zlatnog rata, a u slučaju da za isto područje Općinsko vijeće donese UPU, koncesionar će ga moći primijeniti jer je takva odredba stipulirana u Ugovoru o koncesiji – iznio je Čogelja.


Kamen sreće

Kada je u pitanju plaža Zlatni rat, onda Boljani, zbog loših iskustava, pušu i na hladno. Prije dvanaest godina, zbog te plaže više stotina stanovnika toga bračkog turističkog središta prosvjedovalo je ispred tadašnje zgrade Županije, na Bačvicama.

Radio se u Bolu i perfomans o premještanju te plaže, a sve s ciljem da ne postane predmetom nečijeg sumnjivog bogaćenja nauštrb Boljana i njihova turizma. Gospodariti Zlatnim ratom znači gospodariti sudbinom turističkog Bola i toga su svi svjesni.

U proteklom vremenu Boljani će kazati kako na temelju svega viđenog imaju pravo sumnjati da se u natječajima pojedinim osobama ili tvrtkama nastojalo pogodovati. Međutim, u konačnici Boljani su uspjeli sačuvati svoju plažu od možebitnih mešetara. Štoviše, izborili su se da sami njome upravljaju preko komunalnog poduzeća "Grabov rat".

Ta rajska plaža djevičanske ljepote mamac je za mnoge jer u njoj vide mogućnost ekstra zarade. U Bolu nemaju ništa protiv zarade, ali pod uvjetom da se plaža sačuva od nekontroliranog korištenja i eksploatacije. Nažalost, u minulom vremenu bilo je najava i pokušaja da se Zlatni rat pretvori u nešto što Bolu i njegovu turizmu ne treba.

Legenda kaže da na plaži Zlatni rat postoji kamen sreće. Riječ je o školjci u obliku puža, a onaj koji ga pronađe ostaje miljenikom sreće čitavog života. Plaža Zlatni rat je Boljanima najveća sreća.I. RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:50