StoryEditorOCM
DalmacijaGrad na ušću Cetine doista nema sreće kad je u pitanju cestovna povezanost

‘Brnistra’, cesta Omiš - Gata, nikako do uporabne dozvole

Piše PSD.
13. prosinca 2011. - 00:07
Omišani s cestama nikako na zelenu granu. Nakon što smo u nekoliko navrata opširno izvještavali kako skupa obilaznica grada na ušću Cetine opasno prijeti postati “cestom za nigdje”, nova vijest kaže da nedavno obnovljena i znatno proširena dionica popularne “brnistre” koja vodi prema Gatima još uvijek nema uporabnu dozvolu.

Riječ je, inače, o prometnici koja je nakon rekonstrukcije sa županijske prešla na državnu razinu postavši cestom D 70 koja Omiš spaja s autocestom preko čvora Blato na Cetini.

Sporno je, kako nas obavještavaju iz Udruge “Sveti Leopold Mandić” Zakučac, upravo 1700 metara rekonstruiranih tijekom devetomjesečnih radova što ih je, uz dosta polemike među građanima, obavljala tvrtka “Osijek Koteks”.

Bageri i valjci na cesti mjesec nakon puštanja u promet

Cesta je u promet puštena 9. srpnja ove godine, no već nakon mjesec dana, 11. kolovoza, na njoj su se ponovno pojavili bageri i valjci kako bi popravili iznenadna ulegnuća.

Propast omiškog asfalta zgodno se poklopila i s najavom propasti vlasnika “Osijek Koteksa” Dragana Tadića koji je baš sredinom srpnja završio u pritvoru zbog sumnji u malverzacije s građevinskim materijalom i primanje mita.

No, Omišane, poglavito Zakučane, Tadićevi problemi ne zanimaju. Njima nije jasno kako je moguće da su radovi na rekonstrukciji ceste tako aljkavo napravljeni te kada će ona dobiti uporabnu dozvolu.

Ova smo pitanja postavili i čelnicima Hrvatskih cesta, no odgovor, unatoč obećanju, nismo dobili.

Članove Udruge “Sveti Leopold Mandić” muče i mnoge druge stvari, pa su se u nekoliko navrata obraćali nadležnim institucijama kako bi se, kažu nam, popravio barbarski čin kojim im je nanesena nesaglediva šteta.

U posljednjem dopisu Hrvatskim cestama najavljuju i građansku tužbu ako ta tvrtka, kao investitor radova, hitno ne ukloni višak iskopanog, nekvalitetnog materijala, deponiranog dijelom na privatnim parcelama, a dijelom na napuštenoj trasi negdašnje ceste.

Stara Napoleonova cesta poslužila kao deponij

- Šokirani smo saznanjem da je stara Napoleonova cesta zatrpana. Umjesto da posluži za protupožarni put, jer se čitavo to područje nalazi u gustoj borovoj šumi do koje je sada nemoguće doći, pametne glave su je prekrile zemljom.

Isto tako, ni vlasnici parcela uz cestu više ne mogu pristupiti svojim posjedima, a najgore je od svega što je negdašnji sustav odvodnje, o kojemu su okupatori Dalmacije brinuli još prije dvjesto godina, sasvim uništen, pa se voda nekontrolirano slijeva prema prvim kućama u Zakučcu - tvrdi Mirko Vulić u ime Udruge “Sveti Leopold Mandić”, zaključujući kako mu nije jasno zbog čega je kao deponij korištena stara cesta kad je bilo dogovoreno da se višak materijala odvozi u Gata.

VINKO VUKOVIĆ, foto: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:48