StoryEditorOCM
DalmacijaPrezentacija u Sinju

Bespilotnom letjelicom otkriven piroman: MORH se pohvalio kako je zahvaljujući snimkama drona uočeno sumnjivo kretanje u šumi, nakon čega je policija ulovila osobu prije nego je podmetnula požar

27. kolovoza 2019. - 18:45

Nakon Šibenika i Splita tijekom srpnja, na sportskom aerodromu u Sinju su djelatnici MORH-a novinarima predstavili besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3B" u protupožarnom izviđanju. Radi se o novoj bespilotnoj letjelici uvedenoj u sustav domovinske sigurnosti, a koja se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Novinari su mogli detaljno pratiti djelovanje "Orbitera 3B" u simuliranoj situaciji sprječavanja piromana na širem sinjskom području. Na Piketu smo zatekli lansirnu rampu, dvije letjelice "Orbiter 3B" i sustav za njihovo vođenje i upravljanje. Nakon što je letjelica lansirana, njezinu zadaću obrazložio je bojnik Božo Kriletić, zamjenik zapovjednika Središta za bespilotne zrakoplovne sustave OS RH.

– Na temelju dojave iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva o sumnjivom kretanju određenog vozila, posada "Orbitera 3B" provela je nominaciju cilja. Uočeno je vozilo i pratile su se njegove daljnje aktivnosti. Sve vrijeme slika o kretanju sumnjivog vozila u realnom vremenu prikazivana je u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu. Prateći kretanje vozila i aktivnosti osobe u njemu, posebno u šumi i sitnom raslinju, ocijenjeno je da se radi o potencijalnom piromanu. Informacija o njegovu kretanju dojavljena je policijskoj patroli koja je odradila presretanje i ulovila piromana prije negoli je podmetnuo požar – kazao je bojnik Kriletić.

Besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3B" je izraelski proizvod. Za svoje i potrebe MORH-a nabavilo ga je Ministarstvo poljoprivrede pri čemu je 70 posto troškova pokriveno novcem EU-a. "Orbiter 3B" primarno je nabavljen radi nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru upotrebe 60 posto, dok će ga 40 posto koristiti HV za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom izvršavanja zadaća zaštite i spašavanja na moru, protupožarnoj zaštiti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, kriznih situacija, državne granice i drugog.

Cijeli sustav uz lansirnu rampu i prateću logistiku ima šest besposadnih letjelica. Njihov domet je 150 kilometara, u zraku mogu ostati 6 sati, maksimalna brzina je 92,6 kilometara, a krstareća brzina je 74,1 kilometar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:52