StoryEditorOCM

Berket uzvraća: ‘Zeleni’ će radioaktivnost šljake dokazivati u - sudnici

Piše PSD.
23. svibnja 2012. - 01:45
Održavanje konferencije za novinare Zelenih Dalmacije i iznošenje zastrašujućih podataka o povišenoj radioaktivnosti u neposrednoj blizini turističkih objekata u Kaštelima, na dan kad je u grad stiglo gotovo 2000 gostiju, izazvalo je žestoke reakcije iz “Marine Kaštela”, u vlasništvu gradonačelnika Joška Berketa, odakle su najavili da će zbog cijele situacije i nanošenja štete i ugleda toj tvrtki pravdu potražiti na sudu.

Naime, protekloga vikenda održana konferencija za novinare na prostoru bivšeg “Jugovinila” digla je na noge upravu marine jer se u pozivima za konferenciju koje su uputili Zeleni spominjala “informacija o povišenoj radioaktivnosti neposredno uz marinu, što traži hitnu sanaciju”.

Prema objašnjenju direktorice Marije Bojić, “Marina Kaštela” s tim nema apsolutno nikakve veze.

− Zamjeramo i vrijeme i mjesto održavanja te konferencije. Zeleni u svojem priopćenju tvrde da im nije ni na kraj pameti uzbunjivati javnost izjavama o radioaktivnosti u blizini “Marine Kaštela”, u prvom redu zato što nemaju nikakvih pokazatelja koji bi to potvrdili. Ima li taj prostor “u blizini“ marine ime? Može li to biti prostor u blizini brodogradilišta “Posejdon“, u blizini “Jugovinila“ ili možda u blizini “Getroa“? Tko je na Festivalu znanosti spominjao Černobil, “Marinu Kaštela”, radioaktivnost i početak turističke sezone u istom kontekstu?

Zbog čega se “Marina Kaštela” uopće dovodi u isti kontekst s “dugotrajnim rješavanjem problema radioaktivne šljake“? – pita direktorica Bojić Zelene Dalmacije, navodeći kako se, zbog izabranog vremenskog okvira početka turističke sezone i subotnjeg dolaska oko 2000 gostiju u marinu, namjere Zelenih Dalmacije mogu lako pretpostaviti te će ih pokušati i sudski dokazati.

‘Nema osnove za tužbu’

Bojić naglašava da su u dosadašnji proces zaštite okoliša uložili mnogo novca i vremena radi zaštite kako svojih djelatnika i gostiju, tako i okolnog stanovništva, te da je u interesu “Marine Kaštela” da se cijeli prostor bivše tvornice “Jugovinil” u cjelovitosti sanira, jer je to i interes grada, i da će aktivnosti o tom pitanju i dalje podržavati.

− Dovoditi marinu u vezu s nečim što se događa u istočnom susjedstvu potvrđuje našu tvrdnju o namjeri Zelenih. Što je uopće njihov cilj, “Marina Kaštela” ili pak rješavanje problema? Odvraćate pažnju s onoga bitnoga što bi svima trebalo biti najvažnije, a to je da se konačno za sva vremena sanira prostor nekadašnjeg “Jugovinila” − poručila je direktorica Bojić.

S druge pak strane, Zeleni tvrde da upozoravaju na što hitniju sanaciju prostora deponija na Giričiću, gdje je u drugoj polovini prošloga stoljeća skladišten niskoradioaktivni otpad, koji se godinama dovozio i nasipao u krugu tvornice. Gotovo 60 godina na tom se prostoru odlagao i opasni otpad, radioaktivna šljaka, a još 2008. godine Ministarstvo zaštite okoliša odobrilo je program sanacije.

Inače, povod istupu Zelenih nedavno je održan Festival znanosti na kojemu su se mogle čuti i tvrdnje da je struka od područja saniranog 1974. pa do granice bivše tvornice na Sokolani, a južno od postrojenja na moru, pronašla povišenu radioaktivnost u šljaci. Iako je struka naglasila da nema opasnosti za zdravlje stanovništva, Zeleni tvrde da nije preporučljivo dulje zadržavanje na tom prostoru.

Predsjednica Zelenih Dalmacije Dalma Luketin ističe da je htjela što prije upozoriti na taj problem te da joj nije ni na kraj pameti ugrožavati turističku sezonu. Na najavljenu tužbu “Marine Kaštela” kazala je:

− Ako me imaju na temelju čega tužiti, neka to učine. Ja mislim da nemaju. Ne bih htjela biti turist koji dolazi u grad u kojem se taje podaci o zagađenosti okoliša. Mi u pozivima nismo spominjali “Marinu Kaštela”, nego smo malim slovima napisali da će se konferencija održati pokraj marine. Samo da ljudi znaju.

JAKOV ŽARKO

Tkivo dagnji bez radionuklida

Uz najmoderniji pročišćivač otpadnih voda koji koriste u “Marini Kaštela”, rezultati ispitivanja tkiva dagnji uzetih s lukobrana ni u jednom slučaju nisu pokazali povišenu koncentraciju radionuklida, a Institut “Ruđer Bošković”, koji je provodio analize, obavio je i mjerenja na 17 točaka na tlu i na visini metar od tla na prostoru marine. Na svim lokacijama razina zračenja bila je na razini prirodnih doza zračenja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:44