StoryEditorOCM
Dalmacijaprvi hrvatski redarstvenik

'On može biti na ponos svima nama': Aržano i Hrvatska ne zaboravljaju svog junaka Josipa Jovića

27. ožujka 2019. - 19:16
Izaslanik ministra Božinovića, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić polaže vijenac na grob Josipa Jovića

Prigodnom komemorativnom svečanošću u Aržanu je u srijedu obilježena 28. obljetnica junačke pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Prema protokolu koji je odredilo Ministarstvo unutarnjih poslova kao organizator, prvo je njihova delegacija predvođena izaslanikom ministra Davora Božinovića, državnim tajnikom u MUP-u Žarkom Katićem, izaslanikom Ravnateljstva i ravnatelja policije načelnikom Uprave policije Ivanom Merčepom, te načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Draženom Vitezom, posjetila obitelj Jović u istoimenom aržanskom zaseoku.

U razgovoru s obitelji prisjetili su se veličine Josipova junaštva, kao i njegove majke Mare koja je stoički sve do svoje smrti kroz pogibiju svoga sina, ali i pogibiju svih junaka u Domovinskom ratu, gledala slobodu i neovisnost Hrvatske.

Na mjesnom groblje potom su na Josipov grob vijence položili članovi njegove obitelji, Žarko Katić, župan Blaženko Boban i dožupan Ante Šošić, delegacija jedinica imotske lokalne samouprave s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem, delegacija općine Cista Provo, udruge branitelja, predstavnici OŠ "Josip Jović", udruge "Josip Jović" i drugi.

U župnoj crkvi svetu misu zadušnicu za junaka Jovića i sve poginule branitelje služili su kapelani PU splitsko-dalmatinske don Marko Trogrlić i don Hrvoja Relja te mjesni župnik don Ante Čipćić.

- U ime Ministarstva unutarnjih poslova mogu samo zahvaliti obitelji Jović, Aržanu i Aržančanima što su odgojili ovakvog junaka, velikog sina Hrvatskog naroda koji može biti na ponos svima nama. I dok je god MUP-a i hrvatske policije, mi ćemo dolaziti ovdje u Aržano i prisjećati se njegove žrtve i biti s njegovom obitelji i ljudima s kojima je odrastao - izjavio je Žarko Katić.

Već po tradiciji, učenici i nastavnici škole "Josip Jović" priredili su program prožet recitacijama i pjesmom u čast svoga Josipa. Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i župan Blaženko Boban i državni tajnik Žarko Katić, a pjevala je i policijska klapa "Sveti Mihovil".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:50