prim. dr. sc. Željka Karin

‘Ženska‘ nota i orijentiranost na detalje dodatni su plus u radu, osobito u izvanrednim situacijama

Piše Maja Vejić
Foto Vojko Bašić/Cropix
8. ožujka 2022. - 00:28

Da medicina nije samo liječenje bolesti kad se već dogode, nego cjelovit pristup očuvanju zdravlja, prevenciji, educiranju i pravodobnom reagiranju na nove izazove, itekako dobro zna prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Razgovarali smo s njom o važnosti njezina angažmana za očuvanje zdravlja svih nas. To se naročito osjetilo od početka pandemije COVID-a 19.

– Zavod je ustanova koja je podnijela velik dio tereta u situaciji pandemije. Od početka smo aktivno uključeni. Ja sam radila i na organizaciji Epidemiološke službe, a bila sam, i još uvijek sam, članica Stožera civilne zaštite. Surađivali smo sa svim općinama i gradovima te organizacijama vezano uz suzbijanje pandemije. Na nama je bila i organizacija karantene u prvom valu. Sudjelovala sam i u organizaciji i provođenju testiranja i cijepljenja. Išli smo i na teren, po otocima i Zagori, gdje god bi se pojavio veći broj oboljelih.

Ako vam je već lagano slabo od količine posla kroz koju je dr. Karin prošla i još prolazi samo vezano uz pandemiju, popijte malo vode jer ide toga još. Zavod ipak nije nastao zbog pandemije, a dr. Karin ima pune ruke posla i na drugim frontama. Pitali smo je što sve radi izvan pandemijskih problema.

– Sudjelovali smo u tri projekta EU-a, a trenutno planiramo izgradnju nove mikrobiologije i centra za preventivnu medicinu s obzirom na to da radimo u zgradi staroj sto godina. Provodimo mikrobiološku dijagnostiku za cijelu županiju – dodala je.

A Zavodu je, naravno, važna i prevencija i zaštita zdravlja, pa je ravnateljica zauzeta i tim projektima.

– Provodimo i programe vezane uz nezarazne kronične bolesti, poput screeninga karcinoma dojke ili debelog crijeva, provodimo edukacije vezane uz kronične bolesti, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, radimo u školskoj medicini, pod našom su skrbi svi školarci i studenti. Bavimo se i kontrolom hrane, vode, mora i zraka... – nabraja dr. Karin niz obaveza za koji nam se čini da mu nema kraja.

Ništa manje važni nisu ni prevencijski programi protiv ovisnosti o pušenju, alkoholu i težim drogama, pa nam je dr. Karin objasnila da je u sklopu Zavoda i Služba za mentalno zdravlje, u sklopu javnog zdravstva je i obrada i analiza svih podataka vezanih uz zdravstveno stanje cijele zajednice, a imaju i jedinicu za znanost.

Pitali smo je kako je uopće moguće žonglirati organizacijom toliko važnih aktivnosti u zdravstvu i kako to utječe na njezin privatni život.

– Naravno da to žongliranje znači i zanemarivanje privatnog života, ali imam potpunu potporu supruga i djece, imaju razumijevanja za moj angažman. Pandemija me je dodatno naučila i na brzo i odgovorno djelovanje, a pokazala se i stručnost mojih kolega, na koje se mogu osloniti. Samo zajedničkim radom možemo puno toga napraviti – ponosno nam je iskazala zadovoljstvo svojim timom.

S druge strane, kao i svi zdravstveni djelatnici u posljednje vrijeme, iskazala je razočaranje razinom neodgovornosti javnosti i odbijanjem tako važne suradnje dok se zdravstvo očajnički bori za sve nas. Nije, kako kaže, od svojih sugrađana očekivala toliku razinu nepovjerenja, nepoštovanja i svjesnog odbijanja odgovornosti.

Ipak, zadržala je optimizam i nada se da će se javnost osvijestiti. Za kraj, pitali smo je što znači biti žena u medicini. Diskriminacije i predrasuda, kako kaže, nije bilo, a emocionalnu, "žensku" notu i orijentiranost na detalje vidi samo kao dodatni plus u radu, osobito kad su u pitanju izvanredne situacije.

Svakako nam je zato drago da je zdravlje naše zajednice u nježnim, ali ipak sigurnim i odlučnim ženskim rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:36